Rusya Harkiv saldırısı için yeni bir seferberlik planlıyor

Rusya Harkiv saldırısı için yeni bir seferberlik planlıyor

Kremlin'den bir kaynağın "300.000 asker eksiğimiz var, bu yüzden 'seferberlik 2.0' için her şey hazır" dediği aktarıldı.

Haber kaynağı Vyorstka'nın Cuma günü Kremlin, Savunma Bakanlığı ve yerel yönetimlerden kaynaklara dayandırarak verdiği habere göre Rusya, Ukrayna'nın Harkiv kentini ele geçirmek üzere başlatacağı yeni bir saldırı için 300.000 asker toplamayı planlıyor.

Kremlin'den bir kaynağın "300.000 asker eksiğimiz var, bu yüzden 'seferberlik 2.0' için her şey hazır" dediği aktarıldı.

"Planda sırada Harkiv var, [amaç] şehri korumak. Bu ancak kuşatma durumunda mümkün olabilir" diyen kaynak, Moskova'nın Harkiv'i "ikinci bir Mariupol" haline getirmekten kaçınmak ve Rusya'nın "medeni bir şekilde nasıl savaşılacağını bildiğini" göstermek istediğini iddia etti.

İsmini vermek istemeyen bir Savunma Bakanlığı kaynağı da Vyorstka'ya 300.000 asker alma hedefini doğruladı ve daha fazla ayrıntı vermeden 25 Mart'ın planlardaki kilit tarih olduğunu belirtti.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, binlerce Rus'un ülkeyi terk etmesine neden olan ve bazı protestolara yol açan Ukrayna'nın geniş çaplı işgali emrini verdikten birkaç ay sonra, Eylül 2022'de 300.000 yedek askerin "kısmi" olarak seferber edileceğini duyurmuştu.

Vyorstka'nın bildirdiğine göre, Rus yetkililer bu yıl resmi olarak yeni bir seferberlik ilan etmeden bir dizi askere alma stratejisiyle hedeflerine ulaşmaya çalışacak.

Gazeteye konuşan siyaset bilimci Ilya Grashchenkov, "Geçen seferki seferberlik gelişigüzel ve sertti, bu yüzden yetkililer muhtemelen askere alınanlar, askeri öğrenciler, tatbikatlar için askere alınan uzmanlar ve benzeri yollarla yumuşak ve sinsi bir seferberlik deneyecek" dedi.

Rusya'nın geniş çaplı söylentilere konu olan askere alma planları, 15-17 Mart tarihlerinde yapılan ve Putin'in eşit olmayan bir siyasi zeminde ve yaygın hile raporlarına rağmen oyların yüzde 87'sinden fazlasını aldığı açıklanan başkanlık seçimlerinin ardından geldi.

Ancak Vyorstka'ya konuşan Grashchenkov, bu kadar yüksek bir destek oranının bile Kremlin'e yeni bir seferberlik kampanyası başlatmak için "açık çek" vermediğini belirterek, böyle bir hamlenin Rus toplumunda olumsuz bir tepkiye yol açabileceğini öne sürdü.

Rusya Savunma Bakanlığı'na yakın olan ve basına demeç verme yetkisi olmadığı için isminin açıklanmaması kaydıyla konuşan bir kaynak daha sonra The Moscow Times'a yaptığı açıklamada Kremlin'in çok sayıda askeri seferber etme konusunda hala tereddütleri olduğunu söyledi.

Yetkili, "Genel olarak buna -ikinci bir seferberliğe- ihtiyaç var. Ancak toplumdan gelen tepkiler -2022'deki 'kısmi' seferberliğe yönelik- Kremlin için hoş olmadı" dedi.

"Bu nedenle ordudan gelen bu talep bir kenara itiliyor" diye eklediler.

Putin Pazar günü yaptığı zafer konuşmasında, Rusya'nın batı sınır bölgelerine yönelik saldırı ve akınları durdurmak için Harkiv bölgesinde bir "tampon bölge" oluşturmayı düşündüğünü söyledi.

Kiev, Rus liderin yorumlarını savaşı tırmandırmaya çalıştığının bir işareti olarak eleştirdi.

Kaynak: Mepa News, The Moscow Times

uyg.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.