Rusya: İdlib'de ateşkes sağlamak Türkiye'nin sorumluluğunda

Rusya: İdlib'de ateşkes sağlamak Türkiye'nin sorumluluğunda

Moskova, İdlib'de ateşkesi sağlamanın Türkiye'nin sorumluluğunda olduğunu belirtti.

Suriye'de muhaliflerin elindeki son kale olan İdlib vilayetindeki çatışmalar konusunda Rusya'dan yeni bir açıklama geldi. Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov, İdlib'de ateşkes sağlanabilmesi için saldırılarını sonlandırması gereken tarafın muhalifler olduğunu söyledi.

DW Türkçe'nin haberine göre; Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Perşembe günü Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile yaptığı telefon görüşmesinde, İdlib'de bir an önce ateşkes sağlanması gerektiğini ifade etmişti. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığından yapılan açıklamaya göre, Erdoğan görüşmede ayrıca Esad rejiminin İdlib'in güneyinde ağırlıkla sivilleri hedef alan saldırılarında daha fazla can kaybının önüne geçmek ve Türkiye'nin sınırlarına yönelik artan göç riskini bertaraf etmek gerektiğini belirtti.

Erdoğan'ın ateşkes talebiyle ilgili gazetecilerin sorularını yanıtlayan Peskov, "İdlib'de gerçekten ateşkese ihtiyacımız var. Bunun için yapılması gereken de teröristlerin sivil hedeflere ve askerlerimizin olduğu tesislere ateş açmasını durdurmak" dedi. Rus sözcü, "Bu Türk tarafının sorumluluğu" diye ekledi. Peskov, Rusya ile Türkiye arasında İdlib konusunda görüş ayrılığı olmadığını sözlerine ekledi.

SOHR: 948 kişi öldü

Şarkul Evsat'ın haberine göre; Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SOHR), İdlib’de bir aydır devam eden saldırılarda üçte biri sivil olmak üzere yaklaşık 948 kişinin öldüğünü duyurdu.

SOHR, Suriye ve Rusya’nın 30 Nisan’dan bu yana devam ettiği hava saldırılarında 67’si çocuk 288 sivilin öldüğünü belgeledi. SOHR açıklamasında hava saldırıları ve çatışmalar sonucu, toplam 369 muhalif gücün, rejim güçlerinden de 269 kişinin öldürüldüğünü bildirdi.

Esed rejiminin Rusya’nın desteğiyle sürdürdüğü saldırılar nedeniyle muhalif güçlerin son kalesi olan İdlib bölgesinden şu ana kadar 250 bin kişi yerlerini terk etti.

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.