Rusya: İdlib'de muhalif kalmadı, hepsi El Nusra tarafında

Rusya: İdlib'de muhalif kalmadı, hepsi El Nusra tarafında

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı 'Suriye'nin İdlib kentinde muhalif güçlerin kalmadığını, hepsinin Nusra safında yer aldığını' öne sürdü.

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Oleg Sıromolotov, bir Rus ajansına demecinde "İdlib'de çeşitli ülkelerden gelmiş teröristler toplanmış durumda. Tüm dünya buradaki durumun bu haliyle bırakılması için gürültü koparıyor. Ancak bu sonsuza dek süremez" açıklamasında bulundu.

"El Nusra, El Kaide'dir"

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı şöyle devam etti: "Türkiye ile bir memorandum (Soçi Mutabakatı) imzaladık. Türk tarafı bu memorandum uyarınca muhalif güçlerin buradan (İdlib) çıkarılmasıyla uğraşacaktı. Fakat bizim görüşümüze göre, burada artık muhalif güçler kalmadı, hepsi El Nusra Cephesi'nin çatısı altına girdi. El Nusra ise El Kaide'dir."

"Rusya, İran ve Türkiye İdlib sorununu çözecek"

Sıromolotov, Astana garantörleri olan Rusya, İran ve Türkiye'nin bu durumu çözeceğini kaydetti.

Soçi'de imzalanan mutabakata göre, "radikal örgütlerin" İdlib'deki silahsızlandırılmış tampon bölgeden çekilmesi gerekiyordu. Ancak sürenin 15 Ekim 2018'de dolmasına rağmen bu örgütlerin mensuplarının hepsi buradan çekilmiş değil.

Buna karşın Rus lideri Vladimir Putin de dahil olmak üzere Rus yetkililer "Türkiye'nin, mutabakatın sahada uygulanması için elinden geleni yaptığına ve bunun kolay bir iş olmadığına" vurgu yaptı. Fakat muhalif grupların İdlib'deki varlığına 'sonsuza dek tahammül edilemeyeceği' yönünde Rusya'dan gelen mesajlar, son dönemde sıklaşmaya başladı.

Soçi Mutabakatı, Esed rejimine bağlı ordunun Rusya'nın desteğiyle İdlib'i muhaliflerden temizleyecek bir operasyona hazırlandığı dönemde imzalanmıştı.

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.