Uluslararası Af Örgütü'nden İdlib raporu: Rus destekli Esed rejimi sivilleri hedef alıyor

Uluslararası Af Örgütü'nden İdlib raporu: Rus destekli Esed rejimi sivilleri hedef alıyor

Uluslararası Af Örgütü Suriye'de Rusya destekli Esed rejimi güçlerinin saldırılarına dair bir rapor yayınladı.

Uluslararası Af Örgütü (Amnesty International) Suriye'de Rusya destekli Esed rejimi güçlerinin saldırılarına dair bir rapor yayınladı.

"Suriye: Hükümet güçlerinin kanunsuz saldırıları İdlib'de sivilleri ve tıbbi tesisleri vuruyor" başlığıyla yayınlanan raporda, Suriye'nin kuzeyindeki çatışmasızlık anlaşmalarına rağmen devam eden saldırılar ele alındı.

Af Örgütü, Esed rejiminin M5 olarak da bilinen stratejik Halep-Şam otoyolu üzerindeki yerleşimleri hedef aldığını belirtti. Oluşum, muhaliflerin kontrolündeki sivil alanları vuran altı farklı saldırıyı inceledi. Bu saldırılarda bir hastanenin, bir kan bankasının ve diğer tıbbi tesislerin yanı sıra bir fırının ve bazı okulların hedef alındığını aktardı.

Geçtiğimiz ay boyunca saldırıların sıklaştığı vurgulanırken Han Şeyhun, Telmans ve Şeyh İdris gibi yerleşimlerin sakinleriyle röportajlar da raporda yer aldı. Af Örgütü, saldırıların video, bağımsız kaynakların aktardığı bilgiler ve uydu görüntüleriyle teyit edildiğinini açıkladı.

Uluslararası Af Örgütü Ortadoğu Araştırma Direktörü Lynn Maalouf şu ifadeleri kullandı: "Krizin sekiz yılında Suriye hükümeti savaş hukukuna ve sivillerin yaşamlarına kati bir umursamazlık göstermeyi sürdürdü. Askeri başarılar sivillere büyük bir bedel pahasına kazanıldı, bu da şehir ve kasabaların yerle bir edilmesine ve on binlerce ölüme yol açtı. (...) İdlib'de devam eden saldırılar daha önce Suriye hükümetinin hastaneleri, tıbbi tesisleri, acil müdahale merkezlerini, fırınları, okulları hedef aldığı ve insanlara kaçmaktan başka seçenek bırakmayan Halep, Dera ve Şam kırsalında gördüğümüz aynı kalıba uyuyor. Suriye hükümeti, Rusya'nın desteğiyle, açık bir şekilde büyük çapta yerinden etmelere, bazı vakalarda da zorla yerinden etmeye sebep olan hukuksuz askeri taktiklere başvuruyor."

Maalouf, sivillere ve sivil tesislere yönelik saldırıların savaş suçu kapsamında olduğunu vurguladı.

Yayınlanan raporda, Rusya ve İran destekli Esed rejiminin bölgede düzenlediği saldırılara dair saha bilgilerine de yer verildi. Uluslararası Af Örgütü aynı zamanda Türkiye'yi de çatışmalardan kaçan sivillere sınırlarını açmaya, insani yardım kuruluşlarını da bölgede muhtaç durumdaki sivillere yardımda bulunmaya çağırdı.

Kaynak: Mepa News

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.