Rusya İdlib'de Türkiye ile devriyelerin askıda olduğunu doğruladı

Rusya İdlib'de Türkiye ile devriyelerin askıda olduğunu doğruladı

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Rusya ve Türkiye’nin İdlib’deki durum yatışır yatışmaz oradaki devriye görevlerine devam edeceğini belirtti.

Al Arabiya kanalına konuşan Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Rusya ve Türkiye’nin İdlib’deki durumun yatışmasıyla yakında oradaki devriye görevlerine devam edeceğini söyledi.

Sputnik'te yer alan habere göre, Rusya ve Türkiye’nin arasında imzalanan İdlib Mutabakatının tümüyle geçerliliğini koruduğunu, ortak devriyelere "silahlı provokasyonlar ve Esed güçlerine düzenlenen saldırılar nedeniyle" ara verildiğini öne süren Lavrov, şöyle konuştu:

“Bahsettiğiniz mutabakat çerçevesinde başlıca sorumluluğu Türk meslektaşlarımız üstlenmiş durumda. Terörle mücadele bir numaralı görevimizdir. M-4 karayolu rotasında ortak devriyenin, durum yatışır yatışmaz yakında devam edeceğine sizi temin ederim.”

"Suriye’de hükümetle muhalefet arasındaki çatışma sona erdi"

Rus diplomat, Esed rejimi ile muhalefet arasındaki askeri çatışmanın sona erdiğini, geri kalan sıcak noktaların ise ayrılıkçı güçlerle bir olmuş ABD’li askerlerin konuşlandığı İdlib ve Fırat’ın doğu kıyısı olduğunu dile getirdi.

Esed rejimi ile muhalefet arasında sıcak çatışmaların yaşanmadığına dikkat çeken Lavrov, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bu ülkenin hükümeti ile muhalefet arasındaki askeri çatışma sona erdi. Yalnızca iki sıcak nokta var. İlki, toprakları Heyet Tahrir el-Şam tarafından kontrol edilen ancak şu anda daralmakta olan İdlib. İkincisi nokta ise yasadışı olarak konuşlanan Amerikan askerlerinin ayrılıkçı güçlerle bir olup Kürtlerle sorumsuzca ‘oynadıkları’ Fırat'ın doğu yakasıdır. Onlar bir Amerikan petrol şirketi getirdi ve BM Güvenlik Konseyi’nin 2254 saylı kararı ile belirlendiği üzere Suriye'nin egemenliğine ve toprak bütünlüğüne saygı duymadan, kendi ihtiyaçları için petrol çıkarmaya başladılar.”

"ABD diplomasi yeteneğini kaybetti"

ABD’nin İran’a yönelik eylemlerini de değerlendiren Lavrov, ‘Washington'un ne yazık ki diplomasi yapma yeteneğini kaybettiğini ve cephaneliğinde yalnızca ültimatom ve yaptırımların kaldığını’ söyledi.

ABD Başkanı Donald Trump, İran'a karşı konvansiyonel silah ambargosunu delen herkese yaptırım uygulamasına izin veren ‘başkanlık kararnamesi’ çıkaracağını açıklamıştı. Reuters’e göre ABD bugünden itibaren İran'ın nükleer, füze ve konvansiyonel silah programlarında yer alan 20'den fazla kişi ve kuruluşa yaptırım uygulayacak.

‘İran’da karşı silah ambargosu diye bir kavramın olmadığını’ hatırlatan Lavrov, İran’a ve İran’dan yapılan silah teslimatlarının BM Güvenlik Konseyi tarafından incelendiği özel bir uygulamanın olduğu ve söz konusu uygulamanın 18 Ekim’de sona ereceğini, ABD’nin ise kapsamlı ortak eylem planından (KOEP) çekildiği için bu süreci etkileyemeyeceğini vurguladı:

“Ambargo yok, ayrıca BM Güvenlik Konseyi’nin belirlediği süre tamamlandıktan sonra herhangi bir kısıtlama da olmayacak.”

"ABD’nin yaptırım uygulamaları bulaşıcı"

Rus diplomat, ABD'nin yaptırım uygulamalarının bulaşıcı hal aldığını, Avrupa Birliği’nin (AB) ABD’nin bu yöntemlerine kendisini giderek ‘kaptırdığını’ belirtti.

“Ne yazık ki bu uygulamalar bulaşıcı. Avrupa Birliği, ABD’nin son on yılda kullandığı yöntemlerin aynılarına kendini giderek daha fazla kaptırıyor” diyen Lavrov, ‘sebepsiz yere yaptırım uygulama alışkanlığının mevcut yönetimin çalışmalarına başlamadan önce ortaya çıktığını’ sözlerine ekledi.

twtcanli.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.