Rusya Suriye'de en az 18 bin insanı katletti

Rusya Suriye'de en az 18 bin insanı katletti

Rusya'nın Suriye'de 3 yılda düzenlediği saldırılarda öldürdüğü insan sayısı en az 18 bin.

Gözlem kuruluşlarına göre, Rusya Suriye'de hava saldırılarına başladığından bu yana en az 18 bin insanı öldürdü. Büyük bir kısmını sivillerin oluşturduğu bu sayının gerçekte çok daha fazla olduğu ifade ediliyor.

Esed rejiminin bir müttefiki olarak resmen savaşa dahil olduğu 30 Eylül 2015 tarihinden bu yana Rusya, ülkede hava ve karadan ağır bombardımanlar gerçekleştiriyor. Bombardımanların öncelikli hedefi ise siviller ve sivillerin yaşadığı merkezler.

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi'ne göre bu tarihten itibaren öldürülen kişilerin sayısı 18 bini aşkın ve bunların en azından yarısını siviller teşkil ediyor. Rusya, düzenlediği saldırılarda 80 binden fazla "teröristi" öldürdüğünü açıklamıştı. Rus yetkililer hava saldırılarının isabetli bir şekilde "teröristleri" vurduğunu öne sürmüştü. Ancak bu saldırıların daha çok okullar, hastaneler, ekmek fırınları, pazarlar gibi sivil kullanımına tahsis edilen alanları hedef aldığı biliniyor. Gerçek sayının da 18 binin oldukça üzerinde olduğu tahmin ediliyor.

Benzer şekilde ABD öncülüğündeki koalisyonun da, Ağustos 2014'ten Şubat 2018'e kadar Irak ve Suriye'de 10 bine yakın sivilin ölümünden sorumlu olduğu bağımsız kaynaklarca açıklanmıştı. Özellikle Musul ve Rakka saldırıları göz önüne alındığında gerçek sayının çok daha fazla olduğunu söylemek güç değil.

Rusya'nın, özellikle çatışmasızlık bölgesi olan Doğu Guta'da yasaklı napalm ve fosfor bombaları ile kimyasal silahlar kullanarak düzenlediği saldırılarda bini aşkın sivil yaşamını yitirmişti. Rusya ülkede konvansiyonel silahların yanında kimyasal silahlara da sıklıkla başvuruyor.

Kaynak: Mepa News

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.