ABD 'IŞİD operasyonlarında' sivil katliamı gerçekleştirdiğini kabul etti

ABD 'IŞİD operasyonlarında' sivil katliamı gerçekleştirdiğini kabul etti

ABD'nin görev misyonu, Irak ve Suriye'de 4 yılda binden fazla sivilin katledildiğini açıkladı.

ABD liderliğindeki koalisyon tarafından yapılan açıklamada, 2014’ten bu yana Irak ve Suriye’de IŞİD hedeflerine yapılan hava saldırılarında 1114 sivilin öldüğünü kabul edildi.

Koalisyon, veya diğer adıyla birleşik Birleşik Ortak Görev Gücü (CJTF) Doğal Kararlılık (Inherent Resolve) Harekatı çerçevesinde öldürülen sivillerin sayısını resmi olarak açıkladı.

Açıklamada şu ifadeler kullanıldı “2014 Ağustos ve 2018 Ağustos arasında koalisyon tarafından 30.008 hava saldırısı icra edilmiştir. Bu süre zarfında, elimizdeki bilgilere göre CJTF-OIR unsurları en az 1114 sivilin ölümüne kaza sonucu neden olmuştur.”

Koalisyon verilerine göre en ölümcül saldırı, IŞİD’e ait bir “çatışma pozisyonunun” hedef alınması sırasında, bir patlayıcı fabrikası ve bir komuta kontrol merkezinin Mayıs 2017 tarihinde Musul yakınlarında vurulması sonucunda 20 sivilin öldürüldüğü saldırı oldu.

Ordu konu hakkında “Operasyonlarımızın sivil altyapı ve nüfus üzerindeki etkilerini en aza indirmek için, hassas ve ince hedefleme ve saldırı süreçlerini kullanmaya devam edeceğiz” dedi.

Yapılan açıklamada verilen sayı ile, diğer gözlem örgütlerinin verdiği sayılar arasında büyük bir uçurum bulunuyor.

Bağımsız bir izleme örgütü olan Airwars, koalisyonun aynı saldırıları sonucunda en az 6.575 sivilin hayatını kaybettiğini belirledi. Suriye İnsan Hakları Gözlemevi ise sivil kayıpların sayısını 3.379 olarak açıkladı.

Haziran ayında Uluslararası Af Örgütü, koalisyonun Rakka saldırıları sırasında yüzlerce sivili öldürdüğünü açıklamıştı.

Af Örgütü, harabeye dönmüş şehirdeki 42 koalisyon hava saldırısı noktasını inceledi ve saldırılardan sağ kurtulan ancak yakınlarını kaybeden 122 siville röportaj yaptı.

ABD liderliğindeki koalisyon saldırılarına 2014 yılında Obama görevdeyken başlamıştı.O günden bu yana da IŞİD ile sahada çatışan PKK unsurlarına destek amacıyla hava saldırıları düzenlemeye devam ediyor.

Operasyonlar sonucunda IŞİD Irak ve Suriye’den büyük oranda hakimiyetini kaybetti ancak hala vurkaç saldırıları gerçekleştiriyor.

Kaynak: Middle East Eye, Mepa News

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.