Rusya ve Ukrayna'nın güç dengeleri ne boyutta?

Rusya ve Ukrayna'nın güç dengeleri ne boyutta?

Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin konuşulduğu bugünlerde iki ülkenin askeri, ekonomik ve nüfus dengeleri merak konusu. Peki Rusya ve Ukrayna'nın güç dengeleri nasıl?

Rusya'nın önümüzdeki Ocak veya Şubat ayında Ukrayna'yı işgal edebileceği iddia edilirken Ukrayna sınırına yoğun askeri sevkiyatına da devam ettiği bildiriliyor.

2014'ten bu yana dolaylı olarak savaşta bulunan iki ülkenin topyekun bir savaşa girmesi ihtimali tarafların güç dengeleri hakkında merak uyandırıyor.

Rusya ve Ukrayna'nın nüfus karşılaştırması

Rusya'nın nüfusu 146 milyonken, Ukrayna'da 41,2 milyon nüfus yaşıyor. İki ülkenin de nüfusu ölüm oranlarının doğum oranlarından oldukça yüksek olması nedeniyle geriliyor. Ukrayna nüfusunun gerileme hızı, Rusya nüfusunun gerileme hızından daha yüksek seviyelerde.

Rusya'nın nominal gayrisafi yurt içi hasılası 2021 için 1,71 trilyon dolar büyüklüğündeyken (dünyada 11. sırada) Ukrayna'nın nominal gayrisafi yurt içi hasılası 2021 için 181 milyar dolar (dünyada 57. sırada) 

İki ülkenin savunma harcamaları

2020 yılında Rusya'nın savunma harcamaları 67 milyar dolarken Ukrayna'nın savunma harcamaları 6 milyar dolarda kaldı.

Rusya'nın 1.013.000 silah altında askeri personeli bulunurken Ukrayna'nın silah altındaki askeri personel sayısı yıl başında 169 bindeyken Rus istilası tehdidi nedeniyle 255 bine çıkarıldı ve bu artışın sürmesi bekleniyor.

Seferberlik durumu rakamları

Seferberlik durumunda Rusya'nın 2 milyon, Ukrayna'nın ise 900 bin kişiyi daha hızlıca silah altına alacak kapasitede olduğu tahmin ediliyor.

Rusya, Ukrayna'ya oranla askeri teknolojilerde oldukça ileri durumda bulunuyor. Bozuk ilişkiler nedeniyle Rusya'dan silah alamayan, NATO'da da yer almayan Ukrayna ordusunun ise silah teknolojisinin geri düştüğü gözlemleniyor.

Ukrayna'nın düz coğrafi yapısı istila girişimlerini kolaylaştırıyor ve ülke topraklarının savunulmasını zorlaştırıyor. Bu nedenle tarihte Ukrayna pek çok kez istilaya uğradı.

Askeri dengesizlik ve Ukrayna'nın coğrafi yapısı nedeniyle dış müdahale olmaksızın iki ülke arasında topyekun bir savaş çıkması durumunda Rusya'nın Ukrayna'yı istilada başarılı olabileceği tahmin ediliyor.

Kaynak: Mepa News

wp-005.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.