Rusya'dan Herson halkına bölgeyi terk etme çağrısı

Rusya'dan Herson halkına bölgeyi terk etme çağrısı

Rusya'nın Ukrayna'da işgal ettiği en stratejik bölge olarak kabul edilen Herson'un Moskova tarafından atanan lideri Vladimir Saldo halka bölgeyi terk etme çağrısında bulundu.

Moskova'nın ilhak ettiği bölgeler üzerindeki kontrolünün zayıfladığı iddialarını teyit eden bu haber sonrası Rus TASS haber ajansı, bölgeyi terk edenlerin cuma günü Rusya'nın Rostov bölgesine ulaşmasının beklendiğini duyurdu. 

Saldo yayınladığı video mesajında, "Herson bölgesinin tüm sakinlerine istedikleri takdirde, kendilerini füze saldırılarının sonuçlarından korumak için diğer bölgelere gitmesini tavsiye ediyoruz" açıklamasında bulundu. 

Saldo, teklifin öncelikle Dinyeper Nehri'nin batı yakası sakinleri için geçerli olduğunu söyledi. Burası Rusya'nın işgalden beri tam anlamıyla kontrolü ele geçirdiği tek bölge olma özelliğine sahip. 

Herson, Rusya'nın geçtiğimiz haftalarda ilhak ettiğini açıkladığı kısmen işgal altındaki dört Ukrayna vilayetinden biri. Bölge ayrıca konumundan dolayı çok büyük bir stratejik öneme sahip. Zira Kırım'a giden tek karayolu buradan geçerken Ukrayna'yı ikiye bölen Dinyeper deltasını da kontrol ediyor. 

Ekim ayında Ukrayna güçleri işgalin başlamasından beri ilk defa en büyük ilerleyişlerini kaydetti. Son olarak Kiev, Ukrayna silahlı kuvvetlerinin geçtiğimiz ay içinde 75'i Herson bölgesinde olmak üzere 600'den fazla yerleşim yerini yeniden ele geçirdiğini açıkladı. Fakat bu iddia bağımsız kaynaklar tarafından henüz doğrulanmadı. 

Sivillerin Herson'dan kaçması, Rusya'nın geçen ay Ukrayna topraklarının yaklaşık yüzde 15'ini ilhak ettiği ve Portekiz büyüklüğünde bir alanı Rusya'ya kattığı iddiasına bir "darbe" olarak görülüyor. 

Zira bölgede Rus ordusunun en iyi eğitimli birliklerinin büyük bir kısmı konuşlandığı belirtiliyor.

Kaynak: Euronews

twtbanner-001.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.