Salgın Çin ekonomisine yaradı: Yüzde 18,3'lük rekor büyüme

Salgın Çin ekonomisine yaradı: Yüzde 18,3'lük rekor büyüme

Dünya ekonomisi pandemi nedeniyle daralırken pandeminin çıkış yeri olan Çin'de ekonominin 2021'in ilk çeyreğinde %18,3 büyüdüğü açıklandı.

Çin ekonomisinin Ocak, Şubat ve Mart aylarını kapsayan 2021'in ilk çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine göre %18,3 büyüdüğü açıklandı.

2020'nin ilk çeyreğinde Çin ekonomisinin koronavirüs salgını nedeniyle 2019'un ilk çeyreğine göre %-6,8 daralmasının oluşturduğu baz etkisiyle 2021'in ilk çeyreğinde Çin ekonomisinde rekor büyüme gerçekleşti.

2020'de koronavirüs salgını nedeniyle diğer yıllardan oldukça düşük bir oran olan %2,3'le büyüyebilen Çin ekonomisinin baz etkisiyle bu yıl %8'in üzerinde büyümesi bekleniyor.

Satın alma gücüne göre senelik yurt içi gelirde dünya birincisi olan Çin, nominal senelik yurt içi gelirde de ABD'nin ardından dünya ikincisi.

Önümüzdeki yıllarda Çin'in nominal yurt içi gelirde de ABD'yi geçmesi bekleniyor.

Koronavirüs salgınının çıkış yeri olan Çin'in ekonomik büyümesini yüksek oranlarda sürdürürken, dünya ekonomisinin sert bir daralma yaşaması tepki çekiyor ve Çin'den salgınla mücadele, geç bilgilendirme gibi konulardaki hataları nedeniyle tazminat istenmesi talepleri yükseliyordu. Fakat Çin'den salgının dünyaya yayılmasındaki hataları nedeniyle tazminat talep edilmesini en çok dillendirenlerden ABD başkanı Donald Trump'ın görevi bırakmasıyla tazminat talepleri büyük ölçüde gündemden çıkmış durumda.

Kaynak: Mepa News

 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
1 Yorum