Sinek boyutunda uçan robot yapıldı

Sinek boyutunda uçan robot yapıldı

Dünyanın ilk sinek boyutunda kablosuz uçabilen robotu yapıldı.

Kürdan ağırlığındaki robot, üzerine yansıtılan lazerden enerji alıyor. Daha önce bu boyuttaki uçan robotlar enerjisini dışarıdaki bir kaynaktan kablo aracılığıyla alıyordu. Uçabilmesi için gerekli olan enerjiyi sağlayan elektronik aksam, sinek boyutundaki robot için çok ağır geliyordu.

ABD’de bulunan Washington Üniversite’sinden bir grup araştırmacı bu sorunu çözmenin yöntemini buldu. RoboFly adını verdikleri robota ekip, bir fotovoltaik hücre yerleştirerek üzerine lazer ışınları yansıtıyor. Gözle görülmeyen ışınlardaki enerji daha sonra elektrik enerjisine dönüştürülerek robot tarafından kanatları çırpmak için kullanıyor.

Ancak fotovoltaik hücrenin sağladığı 7 voltluk enerji kanatları harekete geçirmek için yeterli değil. Bu nedenle araştırmacılar robotun üzerine bu enerjiyi 240 volta yükselten bir devre de ekledi. RoboFly’da ayrıca kanatların çırpılma sıklığını kontrol eden bir beyin de bulunuyor.

Sinek boyutunda robot yapmanın zorlukları

Ekibin başındaki Yardımcı Profesör Sawyer Fuller, bu boyutta uçan robot yapmanın zorluklarından bahsediyor. “Büyük robotlarda kullanılan sensörlerden çoğu sinek boyutunda bulunmuyor.” şeklinde konuşan Fuller, sürücüsüz arabalardaki radar ve uzaklık ölçer gibi sensörlerin sinek boyutunda üretilmediğini kaydediyor. Fuller bu nedenle robotta sadece küçük bir kamera kullanacaklarını söylüyor.

RoboFly tek başına hafifçe yükselip yere konabiliyor. Ancak fotovoltaik hücresi lazer ışının yolundan çıktığında robot enerjisini kaybediyor ve düşüyor. Araştırmacılar robotu takip edebilen bir lazer sistemi yapabilmeyi umuyor. Sinek boyutundaki robota ayrıca daha gelişmiş bir beyin ve daha etkili sensör yerleştirmek amaçlanıyor.

Fuller sinek boyutunda tamamen otonom uçan robotlar yapmak için yaklaşık 5 yıla ihtiyaç olduğunu ifade ediyor.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.