"Sırplar Bosna'dan ayrılsın" diyen aşırı sağcı Sırp lider başkanlık konseyinde

"Sırplar Bosna'dan ayrılsın" diyen aşırı sağcı Sırp lider başkanlık konseyinde

Bosna Hersek'te Başkanlık Konseyi'nin üç üyesini belirlemek için dün yapılan seçimlerde Sırpların ülkedeki 'birlik'ten ayrılması gerektiğini savunan aşırı sağcı lider Milorad Dodik seçildi.

Bosna Hersek'te Pazar günü Başkanlık Konseyi'nin üç üyesini belirlemek için yapılan seçimlerde, Sırpların temsilciliğine Rusya'yla yakın ilişkisi olan ve "ülkenin çökmesi nedeniyle" Sırpların birlikten ayrılması gerektiğini savunan aşırı sağcı lider Milorad Dodik seçildi.

Müslümanların temsilcisi Şefik Caferoviç, Hırvatların temsilcisi de Jelko Komşiç oldu.

Bosna Hersek, Sırp Cumhuriyeti ve Müslüman-Hırvat Federasyonu olmak üzere iki entiteden oluşuyor.

100 bin kişinin öldüğü Bosna Hersek savaşını sona erdiren 1995 Dayton Anlaşması'yla kurulan dönüşümlü başkanlık sisteminde Hırvat, Boşnak ve Sırp temsilciler yer alıyor.

'Önceliğim Sırp halkı ve Sırp Cumhuriyeti'

2006'dan beri Sırp Cumhuriyeti'nin lideri olan Dodik, Banya Luka'da seçim zaferini ilan ederken "Ana önceliğim Sırp halkının ve Sırp Cumhuriyeti'nin konumu olacak. Herkese saygı gösterilirse Bosna Hersek'in ilerlemesi de mümkün" dedi.

Bosna'daki karmaşık sistem uyarınca seçimlerde toplam 5 başkan ve 14 başbakan seçildi.

Merkezi hükümette başkanlık konseyi üyelerinin yası sıra parlamentonun iki kanadıyla iki ayrı entitenin yeni hükümetleri de belirlendi.

Sırp Cumhuriyeti'nde parlamentonun yanı sıra başkanlık ve iki başkan yardımcılığı için seçim yapıldı. Müslüman-Hırvat Federasyonu'nda ise seçmenler parlamento ve yine başkan ve iki başkan yardımcılığı için oy kullandı.

Bosna Hersek'te her 5 kişiden biri işsiz. Gençler arasındaki işsizlik oranı yüzde 50 civarında. Çalışanların ortalama ücreti yaklaşık 400 Euro. 5 yıl içinde yaklaşık 200 bin kişi Bosna-Hersek'i terk etti. Bu, nüfusun yüzde 5'ine denk geliyor.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.