Somali: Mogadişu hükümeti cumhurbaşkanı ile başbakanı arasında kriz

Somali: Mogadişu hükümeti cumhurbaşkanı ile başbakanı arasında kriz

Somali'de bir istihbarat elemanının ortadan kaybolması ve öldürüldüğü iddiası cumhurbaşkanı ve başbakanı birbirine düşürdü.

Somali Başbakanı Muhammed Hüseyin Roble, Somali Cumhurbaşkanı Muhammed Abdullah Muhammed'i ortadan kaybolan bir istihbarat ajanının akıbetiyle ilgili önemli ve yüksek düzeydeki bir soruşturmayı engellemekle ve hukuksuzlukla suçladı.

Ulusal İstihbarat ve Güvenlik Teşkilatı'na (NISA) bağlı 25 yaşındaki bir subay olan İkran Tahlil, Haziran ayında Mogadişu'daki evinin yakınında kaçırıldı. Geçen hafta Ulusal İstihbarat ve Güvenlik Teşkilatı İkran Tahlil'i Eş Şebab üyelerinin kaçırdığını ve ardından da öldürdüğünü açıkladı. Eş Şebab, söz konusu olayla herhangi bir ilgisinin olmadığını ilan etti.

Fakat İkran Tahlil'in ailesi, Tahlil'i çalıştığı Ulusal İstihbarat ve Güvenlik Teşkilatı'nın öldürdüğünü iddia etti.

Mogadişu hükümetinde gerilim

Başbakan Roble, NISA'nın İkran Tahlil'le ilgili raporunu "ikna edici değil" olarak nitelendirdikten sonra Pazar günü NISA direktörü Fahad Yasin'i görevden aldı ve hakkında soruşturma başlattı.. Ancak ertesi gün cumhurbaşkanı Muhammed Abdullah Muhammed bu görevden alma kararını yasadışı ilan ederek Fahad Yasin'i görevine iade ettiğini ve soruşturmayı sonlandırdığını duyurdu.

Bunun üzerine başbakanın bu iadeyi hukuksuzluk olarak nitelemesiyle Somali'de üst düzeyde siyasi bir kriz çıktı. Önümüzdeki aylarda seçim yapılması beklenen ülkede son dönemde Mogadişu'daki yönetimin kendi içerisinde şiddetli bir kriz yaşadığı göze çarpıyor.

Siyasi krizin iç çatışmaya dönmesinden bir süredir endişe ediliyordu.

Kaynak: Mepa News

twtbanner-001.jpg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.