Somali: Taraflar geri adım atmıyor, çatışmalar şiddetleniyor

Somali: Taraflar geri adım atmıyor, çatışmalar şiddetleniyor

Somali'de Mogadişu yönetimi güçleri ile Eş Şebab arasında çatışmaların şiddetlendiği bildiriliyor.

Somali'de geçtiğimiz Mayıs ayında Hasan Şeyh Mahmud'un cumhurbaşkanı olarak seçilmesinin ardından şiddetlenen savaş süreci halen devam ediyor.

ABD, Türkiye ve bölge ülkelerinden aldığı yoğun destekle beraber Mogadişu yönetimi, El Kaide'nin Doğu Afrika kolu Eş Şebab'ın elini zayıflatmak üzere yoğun saldırılar gerçekleştiriyor.

Bu kapsamda özellikle Eş Şebab'ın elindeki yerleşim merkezleri ele geçirilmeye çalışılıyor. Mogadişu yönetimi şimdiye kadar birçok yerleşim yerinin kontrolünü Eş Şebab'dan ele geçirse de bunların önemli bir kısmını elinde tutmayı başarabilmiş değil. Son olarak 17 Ocak günü ülkenin orta kesimindeki Harardhere'nin de Mogadişu yönetimi güçlerinin kontrolüne girdiği bildirildi.

Eş Şebab'ın bölgede kayıp vermekten kaçındığı için yerleşim yerlerinde çatışmaya girmediği ve saldırıya uğrayan bölgelerden çekildiği, ardından bu bölgelere tekrar giriş yaptığı ifade ediliyor.

Eş Şebab'dan bombalı saldırılar

Bu kapsamda grup, geri çekildiği ve Mogadişu yönetimi güçlerinin girdiği bölgeleri kısa bir süre sonra yoğun saldırılarla hedef alıyor. Bu saldırılarda çok sayıda asker ve milisi öldürdüğünü belirtiyor. Öte yandan başkent Mogadişu'da da üst düzey isimler Eş Şebab tarafından suikastlarla hedef alınıyor.

Son olarak Eş Şebab Halgan, Mahaas ve Hawadley yerleşimlerindeki Mogadişu yönetimi güçlerine bombalı araç saldırıları düzenledi. Onlarca askerin öldürüldüğü saldırılarda Mogadişu yönetimine bağlı askeri liderlerden de ölenler olduğu bildirildi.

Bölge kaynaklarına göre Mogadişu yönetiminin kıdemli askeri isimlerinden General Ebşir Şataqey, bu sabah Hawadley'de düzenlenen bombalı saldırıda ölenler arasında yer alıyor.

Her iki tarafın da geri adım atmadığı çatışmalarda kayıpların her geçen gün arttığı bildiriliyor.

Çatışmalar şiddetlenirken savaşın nasıl bir yöne evrileceği ve tarafların ne gibi adımlar atacağı ise merak konusu.

Kaynak: Mepa News

280.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.