ABD Somali'de IŞİD'in üst düzey isimlerinden birini öldürdüğünü açıkladı

ABD Somali'de IŞİD'in üst düzey isimlerinden birini öldürdüğünü açıkladı

ABD, Somali'de düzenlenen operasyonda IŞİD'in üst düzey isimlerinden Bilal es Sudani'nin 10 IŞİD mensubu ile birlikte öldürüldüğünü açıkladı.

Amerikalı yetkililer, özel kuvvetlerin Somali'nin kuzeyinde dağlık alanda bir mağarada olduğu tespit edilen Bilal es Sudani'yi yakalamak için operasyon düzenlediğini, Es Sudani ve diğer IŞİD üyelerinin çıkan çatışmada öldürüldüklerini söyledi.

BBC Türkçe'nin haberine göre, Bilal es Sudani'nin, IŞİD'in Afrika'da ve diğer bölgelerde yayılmasında ve faaliyetlerinin finansmanında önemli rol oynadığı iddia ediliyor.

Fransız haber ajansı AFP'ye konuşan Amerikalı yetkili, Es Sudani'nin 10 yıl önce Eş Şebab'tan IŞİD'e katıldığını, daha önce Eş Şebab için savaşçı bulup eğittiğini söyledi.

Aynı yetkiliye göre Es Sudani, IŞİD'in Afganistan'daki Horasan kolunun faaliyetlerini de finanse ediyordu.

ABD Hazine Bakanlığı, Es Sudani'yi 2012'de yaptırım listesine almıştı.

ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, "başarılı bir terörle mücadele operasyonuna" imza attıklarını söyledi.

Austin, operasyonda hiçbir sivilin zarar görmediğine dikkat çekti.

Uzmanlara göre, ABD'nin, öldürülmesi ya da yakalanması için çok daha az riskli olan İHA'ları kullanmayıp özel kuvvetlerini bölgeye gönderilmesi, Bilal es Sudani'nin IŞİD için ne kadar önemli bir isim olduğunu gösteriyor.

ABD yetkilileri, Amerikan Savunma Bakanlığı'nın (Pentagon), planlanması aylarca süren operasyonu geçen hafta ABD Başkanı Joe Biden'ın onayına sunduğunu, Biden'ın da hafta başında operasyona onay verdiğini söyledi.

Yetkililer, Mogadişu yönetiminin de operasyonla ilgili olarak önceden bilgilendirildiğini açıkladı.

tg-003.jpg

 

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.