Somali'de Afrika Birliği güçleri sivillere saldırdı

Somali'de Afrika Birliği güçleri sivillere saldırdı

Somali'de Afrika Birliği güçlerinin sivilleri hedef alan bombardımanında yaşamını yitiren ve yaralananların olduğu bildirildi.

(Fotoğraf: Arşiv)

Afrika Birliği Somali Geçiş Misyonu'na (ATMIS) bağlı güçlerin Somalili sivillere yönelik saldırılarının devam ettiği bildiriliyor.

Yerel kaynakların aktardığı bilgilere göre saldırı geçtiğimiz gün ülkenin güneyindeki Aşağı Şabel bölgesinin Janale yerleşimi yakınlarında meydana geldi.

Yerleşime 4 kilometre mesafedeki kırsal bir bölgede çiftçi ve çobanların faaliyette bulunduğu bir alana ATMIS üssünden havan topu atıldı. Havan topunun Ugandalı askerlerce ateşlendiği öne sürüldü.

Saldırı neticesinde 1 sivilin hayatını kaybettiği, aralarında kadınların da olduğu en az 5 sivilin yaralandığı ifade edildi.

Bölgenin konumu:

Somali'de Afrika Birliği varlığı

Afrika Birliği Somali Misyonu'nun (AMISOM) görev süresinin bitimi sonrasında ülkede yeni bir misyon oluşturuldu. AMISOM, 31 Mart 2022 tarihi itibarıyla yerini Afrika Birliği Somali Geçiş Misyonu'na (ATMIS) bıraktı.

Çoğunluğu bölgedeki Hıristiyan güçlerden oluşan AMISOM, Somali'de İslami Mahkemeler Birliği yönetiminin devrilmesi sonrası Batı destekli bir yönetim kurulması sürecinde başat rol oynamıştı.

Halihazırda ATMIS bünyesinde Somali'de yaklaşık 20 bin asker bulunuyor.

somali-atmis.jpg

Afrika Birliği askerleri Somali'de sivillere yönelik saldırılar ve sistematik tecavüz gibi insan hakları ihlalleriyle suçlanıyor.

ATMIS, düzenli olarak ülkedeki asker sayısını azaltarak, güvenliği Mogadişu hükümeti güçlerine devredecek.

2024 yılının Aralık ayında ise güvenliğin tamamen Mogadişu yönetimine bırakılması planlanıyor.

Kaynak: Mepa News

tg-003.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.