Somali'de Eş Şebab'ın rehinesi olan Silvia Romano Müslüman oldu

Somali'de Eş Şebab'ın rehinesi olan Silvia Romano Müslüman oldu

Somali'de bir süredir Eş Şebab tarafından rehine olarak tutulan İtalyan Silvia Romano, serbest kaldıktan sonra yaptığı açıklamada İslamiyet'i seçtiğini belirtti.

Yaklaşık 18 aydır Somali'de rehine olarak tutulan İtalyan yardım gönüllüsü Silvia Romano dün Milli İstihbarat Teşkilatı'nın (MİT) da dahil olduğu bir operasyon sonucu serbest kaldı.

Romano 20 Kasım 2018 tarihinde, Doğu Afrika ülkesi Kenya'nın Chakama bölgesinde kaçırılmıştı.

Bir süre sonra İtalyan gönüllü Romano'nun, El Kaide'nin Doğu Afrika yapılanması olan Eş Şebab tarafından alıkonulduğu anlaşılmıştı.

Eş Şebab'ın İtalya'dan, Silvia Romano'nun serbest bırakılması karşılığında fidye istediği ifade ediliyordu.

Türkiye ve İtalya'nın ortak girişimleri

18 aylık sürecin ardından İtalyan yardım gönüllüsü, Türkiye ve İtalya'nın ortak girişimleri sonucu serbest kaldı.

Romano, İtalyan ve Türk istihbarat servislerinin ortak çalışmaları sonucu serbest bırakıldı.

Silvia Romano'nun serbest bırakıldığını İtalya Başbakanı Giuseppe Conte duyurdu.

Twitter hesabından Romano'nun serbest kaldığını açıklayan İtalya Başbakanı Conte, "Silvia Romano serbest. İstihbarat servisinin erkek ve kadın çalışanlarına teşekkür ediyorum. Silvia, seni İtalya'da bekliyoruz." dedi.

MİT'in ise, Romano'nun serbest kalmasında en büyük rolü oynadığı kaydedildi.

"Eş Şebab'a 2-4 milyon euro fidye ödendi"

Öte yandan İtalyan basını, Romano'nun serbest kalması için İtalya'nın, Eş Şebab'a yaklaşık 2 ila 4 milyon euro arasında bir fidye ödediğini açıkladı.

Aktarılan haberlere göre bu yılın başında fidye konusunda son pazarlıkların yapıldığı ve anlaşmaya varıldığı, daha sonra ise ödenecek tutarın ve Eş Şebab ile bağlantı yollarının ayarlandığı kaydedildi.

Eş Şebab'ın ve El Kaide bağlantılı diğer örgütlerin, Avrupa devletlerinden gelir elde etmek amacıyla Batılı birçok ismi kaçırarak fidye istediği biliniyor.

Müslüman oldu, 'Ayşe' ismini aldı

Serbest kalan yardım gönüllüsü Silvia Romano, yaptığı ilk açıklamada, bölgede geçirdiği 18 aylık süreç içerisinde İslamiyet'i seçtiğini ve 'Ayşe' ismini aldığını söyledi.

Kendisini kaçıran Eş Şebab mensuplarının kendisine iyi davrandıklarını, herhangi bir kötü muameleyle karşı karşıya kalmadığını söyleyen Romano, Eş Şebab'dan not defteri, kitap ve Kuran gibi isteklerde bulunduğunu ve bunların yerine getirildiğini dile getirdi.

İslam dinine geçme sürecinin hiçbir zorlama olmadan ve kendi isteğiyle gerçekleştiğini söyleyen İtalyan yardım gönüllüsü, Eş Şebab mensuplarından Arapçayı ve İslam'ı öğrendiğini belirterek şu ifadeleri kullandı:

"(İslamiyeti seçmem) esaretimin ortalarında oldu. Bulunduğum yerde Kur’an vardı. Onu okuyabileceğimi söylediler. Okuduktan sonra huzur hissettim. Kimse beni Müslüman olmaya zorlamadı. Ayrıca evliliğe zorlandığıma ilişkin iddialar tamamen yalan. Ne bir zorlama ne de bir fiziki şiddete maruz kaldım. Beni esir tutan kişilerle iletişim kurmak zorunda olmam, bir miktar Arapça öğrenmeme de yardımcı oldu."

Kaynak: Mepa News

tlgrm.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.