Standard&Poor's, Moody's ve Fitch'ten Türkiye ekonomisi açıklamaları

Standard&Poor's, Moody's ve Fitch'ten Türkiye ekonomisi açıklamaları

Kredi derecelendirme kuruluşları Türkiye'ye ilişkin açıklamalar yayınladı.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard&Poor's (S&P), Türkiye'nin yabancı para cinsinden kredi notunu BB-'den B+'ya düşürdü. Görünüm 'durağan' olarak teyit edildi.

S&P son olarak Mayıs ayında Türkiye'nin yabancı para cinsinden kredi notunu "BB"den "BB-"ye, yerli para cinsinden notunu "BB+"dan "BB"ye düşürmüştü.

Öte yandan Fitch'ten yapılan açıklamada, Türk Lirası'ndaki değer kaybının politika kredibilitesinde artış, Merkez Bankası'nın bağımsızlığının sağlanması ve daha yavaş büyümeye artan toleransla durdurulabileceği; TL'nin böylelikle daha istikrarlı bir para birimi haline geleceği vurgulandı.

Derecelendirme kuruluşu, geçtiğimiz günlerde Katar 'ın Türkiye 'ye 15 milyar dolar doğrudan yatırım yapacağı haberlerinin liranın değer kazanmasını sağladığını ancak yatırımın zamanının ve ayıntılarının henüz açıklanmadığını hatırlattı. Türkiye'nin sahip olduğu yüksek enflasyonun ve cari açık rakamlarının küresel mali piyasalardaki risklere maruz kalmasında etkili olduğu da ifade edildi.

Reuters’ın geçtiği Fitch’in raporundan önemli başlıklar şöyle:

-Türkiye’nin, durumu bariz bir şekilde kötüleşmediği sürece bir IMF programına başvuracağını sanmıyoruz.

-Ani sıkılaştırmalar büyümedeki yavaşlamayı daha da keskinleştirecektir.

Ficth Ratings 13 Temmuz'da Türkiye'nin kredi notunu BB+'dan BB'ye düşürmüş, görünümü ise 'durağan'dan 'negatif'e çevirmişti.

Kredi Derecelendirme Kuruluşu Moody's de Türkiye'nin kredi notunu "Ba2"den "Ba3"e düşürdü ve not görünümünü "durağan"dan "negatif"e çevirdi.

Kuruluştan yapılan açıklamada, para birimindeki zayıflamanın merkez bankası bağımsızlığına dair endişelerle ve şu andaki mali bozulmanın sebeplerini net ve güvenilir bir biçimde ortaya koyan plan eksikliği ile ivme kazandığına dikkat çekildi.

Yükselen dış fonlama riski ile beraber mali koşulların sıkılaşması ve para biriminin zayıflamasının enflasyonun yükselmesine ve büyümenin gerilemesine sebep olabileceği ifade edildi.

Kuruluş Mart ayında Türkiye'nin kredi notunu "Ba1"den "Ba2"ye düşürmüş ve not görünümünü "negatif"ten "durağan"a çevirmişti.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.