Suriye zirvesinde 'anayasa komitesi' kararı

Suriye zirvesinde 'anayasa komitesi' kararı

Türkiye, Rusya, İran yetkilileri ve BM Suriye Özel Temsilciliğinin katıldığı Suriye zirvesinde, Suriye'de yeni anayasayı yazacak olan komitenin en kısa zamanda kurulmasına karar verildi.

Suriye'de yedi yıldır devam eden savaştan sonraki geçiş sürecinde yeni anayasayı yazacak ve ülkeyi seçimlere götürecek anayasa komitesinin en kısa sürede kurulması konusunda uzlaşıldı.

Esed rejiminin Dışişleri Bakanı Velid Muallim ise anayasanın 'egemenlik meselesi' olduğunu vurgulayarak, diğer devletlerin bu konuda müdahil olmaması için çağrı yaptı

Türkiye, Rusya ve İran dışişleri bakan yardımcıları ile Birleşmiş Milletler (BM) Suriye Özel Temsilciliği Moskova'da 'Astana formatında' yaptıkları toplantıda bu konuda koordineli bir şekilde adım atılacağı mesajı verdi.

Rusya Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, anayasa komitesinin kurulmasına yönelik çalışmalara hız verilmesi için anlaşmaya varıldığı ifade edildi:

"Soçi'de düzenlenen Suriye Ulusal Diyalog Kongresi'nde alınan kararlar doğrultusunda, anayasa komitesinin kurulmasına yönelik çalışmaların başlamasıyla ilgili konular istişare edildi. Türkiye, Rusya ve İran, tüm Suriyelilerin çıkarlarını dikkate alarak, BM Suriye Özel Temsilciliği ile koordineli bir şekilde anayasa komitesinin kurulmasına yönelik çalışmalara hız verilmesi konusunda anlaşmaya vardı."

7 ülkeden BM Suriye Özel Temsilcisi'ne çağrı

Geçtiğimiz ay sonunda Amerika Birleşik Devletleri, İngiltere, Fransa, Almanya, Mısır, Suudi Arabistan ve Ürdün, BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura'ya en kısa sürede Suriye anayasa komitesi kurulması çağrısında bulunmuştu.

Bu ülkelerin dışişleri bakanlarının ortak açıklamasında, Suriye'de yeni bir anayasa çalışmalarına başlayacak ve BM denetiminde yapılacak seçimlere zemin hazırlayacak 'kapsayıcı' anayasa komitesinin hayata geçirilmesi istendi.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.