Suriye'deki Japon rehine serbest bırakıldı

Suriye'deki Japon rehine serbest bırakıldı

Japonya Başbakanı Abe, Japon rehinenin salınma haberinden “memnun” ancak teyit bekliyor.

Suriye'de 3 yıl önce rehin alınan Japon vatandaşının serbest bırakıldığı bildirildi.

Japonya Başbakanı Shinzo Abe Çarşamba günü yaptığı açıklamada, Suriye’de üç yıl önce rehin alınan vatandaşının serbest bırakılması haberini memnuniyetle karşıladıklarını ancak hala şahısın kimliğinin teyit edilmesine ihtiyaçlarını olduğunu söyledi.

Salı günü geç saatlerde Bakanlar Kurulu Baş Sekreteri Yoshihide Suga bir açıklama yaparak, bağımsız gazeteci Jumpei Yasuda olduğuna inanılan bir kişinin serbest bırakıldığını, hükümetin Yasuda’nın eşine haber verdiğini ancak hala kimlik teyitini beklediklerini açıklamıştı.

Japon medyasında çıkan haberlere göre, 44 yaşındaki Yasuda, 2015 yılında Türkiye üzerinden Suriye’ye giriş yapmasından kısa süre sonra bir grup tarafından kaçırıldı. Ele geçirilmesinin ardından Yasuda sadece birkaç defa internet ortamında servis edilen görüntülerde görüldü.

Türkiye ve Katar'a teşekkür

Yapılan basın toplasında Abe, Türkiye ve Katar’a vatandaşlarının serbest kalması sürecindeki işbirlikleri için teşekkür etti.

Başbakan şu ifadeleri kullandı: “Bu bilginin bize ulaşmasından dolayı mutluyum. Salınan kişi Bay Jumpei Yasuda olup olmadığını en kısa sürede teyit etmek istiyoruz.”

"Fidye ödenmedi"

Suga, yaptığı açıklamada, yerel saatle 15.00 sularında, Antakya’daki bir göç tesisine ulaşan Japonun kimliğini teyit etmek için çalıştıklarını, devlet tarafından herhangi bir fidye ödenmediğini de sözlerini ekledi.

Tokyo yakınlarındaki evlerinde muhabirlere konuşan Yasuda’nın babas Hideaki Yasuda, “her şeyden önce, onun iyi olduğunu görmek istiyorum. Geri geldiğinde, ona sadece bir şey söyleceğim, bu da ‘orada iyi dayandın, aferin’ olacak” ifadelerini kullandı.

Beyaz bir mendili elinde sıkı sıkıya tutup, gözyaşlarına hakim olmaya çalışan Yasuda’nın annesi Sachiko Yasuda da; “elimden dua etmekten başka birşey gelmiyor. Ben de bu yüzden her gün dua ettim” dedi.

Bu olay, Yasuda’nın Orta Doğu’da ilk defa alıkonuluşu değil, gazeteci 2004 yılında da Bağdat’ta esir alınmasının ardından, hükümeti kendisinin serbest bırakılması için pazarlık yapmak zorunda bırakması sebebiyle Japonya’da eleştirilere maruz kalmıştı.

Kaynak: Mepa News, Reuters

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.