Suriye'de El Kaide'ye yakınlığıyla bilinen gruplardan yeni birleşme

Suriye'de El Kaide'ye yakınlığıyla bilinen gruplardan yeni birleşme

Suriye'de El Kaide'ye yakın Ensaru't Tevhid ve Hurras ed Din grupları yeni bir ittifaka gitti.

Suriye’nin kuzeyinde faaliyet gösteren El Kaide'ye yakınlığıyla bilinen gruplar birleşerek yeni bir yapılanmaya gitme kararı aldı.

"Hilf Nusretu'l İslam"

Suriye'nin kuzeyinde İdlib, Hama, Lazkiye ve Halep bölgelerinde muhaliflerin varlık gösterdiği alanda yeni bir birleşim dün duyuruldu. Bölgede El Kaide'ye yakınlığıyla bilinen gruplar ittifak kararını duyurdu. Kimilerince Suriye'deki yarı resmi El Kaide kolu olarak bilinen Hurras ed Din, eski Cundu'l Aksa mensuplarının oluşturduğu Ensaru't Tevhid ile birleşti. Yeni oluşumun adı Hilf Nusretu'l İslam (İslam'ın Zaferi İttifakı) olarak belirlendi. Yayınlanan kısa açıklamada ittifakın amacından "Allah'ın dinini tesis ve saldırgan düşmanın def edilmesi" olarak bahsedildi.

Hurras ed Din'in kökleri

Hurras ed Din grubunun temeli Nusret Cephesi'ne kadar uzanıyor.Nusret Cephesi El Kaide ile bağlarını koparıp Şam'ın Fethi Cephesi adını aldığında bu gruptan ayrılan kişiler bağımsız gruplar halinde organize olmuşlardı. Tahriru'ş Şam ilan edildikten sonra da benzeri kopuşlar yaşanmış, tartışmalar sürerken ayrılan üst düzey isimler farklı isimlerle organize olmuşlardı. Ceyşu'l Badiye, Cundu'l Melahim, Ceyş Sahil, Seriyye Kabil gibi gruplar bir süre sonra tek çatı altında birleşerek Hurras ed Din adını almıştı.

Ensaru't Tevhid

Ensaru't Tevhid grubunun kökenleri ise, Suriye savaşında önemli bir köşe taşı olan Cundu'l Aksa'ya dayanıyor. Cundu'l Aksa, uzun süre muhaliflerle birlikte faaliyet gösterdi ve İdlib'in ele geçirilmesi gibi saldırılara katıldı. Ancak grup mensuplarının bir kısmının IŞİD'e yakınlık göstermesi ve Ahraru'ş Şam ile patlak veren savaş, çözülme sürecinin başlangıcı oldu. Cundu'l Aksa temel olarak üçe ayrıldı: IŞİD'e katılanlar, Şam'ın Fethi Cephesi'ne katılanlar ve bağımsız kalanlar. İdlib'in Sermin beldesinde, bağımsız kalmayı seçen Cundu'l Aksa mensuplarının Ensaru't Tevhid adıyla yeni bir oluşuma gittiği biliniyordu.

El Kaide bağlantılı gruplar birleşiyor

Nusretu'l İslam grubunun şu an Suriye'de El Kaide'ye resmen bağlı olmasa da en yakın hareket olduğu söylenebilir. Söz konusu grubun tam kapasitesi bilinmezken, bölgede El Kaide bağlantılı grupların hızla birleşerek operasyonel kabiliyetlerini yeniden kazanmaya başladığı görülüyor. Geçtiğimiz günlerde Hama kuzeyinde bu grupların da iştirak ettiği bir saldırı başlatılmıştı.

Kaynak: Mepa News

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.