Suriye'de yeni cihat yanlısı grup: Ceyş Horasan

Suriye'de yeni cihat yanlısı grup: Ceyş Horasan

Suriye'de yeni ortaya çıkan cihat yanlısı muhalif grup, Esed rejimine yönelik saldırıların görüntülerini yayınladı.

Suriye'de yeni ortaya çıkan cihat yanlısı muhalif grup, Esed rejimine yönelik saldırıların görüntülerini yayınladı.

Ceyş Horasan (*Horasan Ordusu) isimli grup ilk propaganda görüntülerini 29 Ekim tarihinde servis etti.

Rusya ve İran tarafından desteklenen Esed rejimi güçlerine yönelik Lazkiye ile İdlib kırsalında gerçekleştirdiği saldırılara ait görüntüleri servis eden grup ile ilgili daha önce herhangi bir bilgi paylaşılmış değil.

Lazkiye'nin kuzeyinde aylardır ilerlemeye çalışan Esed rejimine ait güçlere yönelik gerçekleştirilen füze saldırısına ait görüntüler yeni kurulan grubun sosyal medya platformlarında servis edildi.

Görüntüler incelendiğinde, grubun uzun süredir bölgede bulunan bir yapının isim değiştirmesi veya başka gruplarla birleşerek kurulmuş olma ihtimali ortaya çıkıyor. Nitekim servis edilen propaganda videosunda kullanılan füzeler bölgedeki diğer muhalif gruplarınkinden farklı bir isim taşıyor.

g1-010.jpg

Muhalif grup tarafından geliştirilen "Kısas" füzesi ateşlenirken

g2-004.jpg

Muhalif grup tarafından geliştirilen "Kısas" füzesi (2)

"Kısas" isimli füzelerin bölgedeki diğer muhaliflerin de sıkça uyguladığı "giydirme" yöntemiyle geliştirildiği anlaşılıyor. Fazla teknik bilgi ve ihtiyaç gerektirmeyen bu yöntemle Suriye sahasında yoğun olarak kullanılan "Grad" füzelerinin üzerine patlayıcı yüklü kılıf giydiriliyor. 

Benzer teknik kullanılarak muhaliflerce üretilen ve Suriye savaşında uzun süredir kullanılan bu tip füzeler arasında en meşhur olanı "Fil" füzeleri. Bu füzeler aerodinamik yapıları sebebiyle ateşlendikleri esnada fil sesine benzer bir sesle rampadan ayrılıyorlar. 

"Ceyş Horasan" grubu tarafından servis edilen bir diğer propaganda videosunda ise İdlib'in doğu kırsalındaki rejim hedeflerine yönelik düzenlenen füze saldırılarına ait görüntüler yer alıyor.

İdlib kırsalında düzenlenen saldırıya ait görüntüde füzenin üzerinde Kısas'a ek olarak 200 ifadesinin de yer aldığı görülüyor. (Kısas-200) Bu ifade füzenin menziline veya ismine atıf olarak yazılmış olabilir.

ekran-resmi-2019-10-31-11-26-56.jpg

Kısas-200

Videolardan birinde konuşan muhalif savaşçının kullandığı ifadelerden ve her iki videonun da arka planında çalmakta olan marşlardan bu grubun 'cihar yanlısı' muhalif bir grup olarak sınıflandırılabileceği anlaşılıyor.

basliksiz-2-017-001.jpg

Füzelerin ateşlenmesinden önce konuşan muhalif savaşçı

Ceyş Horasan grubunun kimlerden oluştuğu ve hangi dinamikler üzere kurulduğu yönünde henüz net bilgiler bulunmuyor.

Ancak ismindeki "Horasan" kelimesinden bu grubun Afganistan bölgesiyle bağlantılı oldukları da değerlendirilebilir. 

(Horasan tarihte İran’ın kuzeydoğusunda yer alan çok geniş bir coğrafi bölgenin adı olarak anılmaktadır. Afganistan'ı da kapsayan bölge zaman içinde Afgan coğrafyasını ifade etmek için kullanılır hale gelmiştir. Özellikle cihat yanlısı grupların söylemlerinde 'Horasan' ifadesi çoğunlukla yer bulmaktadır.)

Halid Abdurrahman

twtcanli.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.