Suudi Arabistan, Arap ülkelerine milyarlarca dolar yatırım yapacak

Suudi Arabistan, Arap ülkelerine milyarlarca dolar yatırım yapacak

Suudi Arabistan, bölgede nüfuzunu artırmak için çeşitli girişimlerde bulunuyor.

Suudi Arabistan'ın bölgede nüfuzunu artırmak için yaptığı girişimlerden biri de Arap ülkelerine 24 milyar dolarlık bir yatırımın sağlanması. Bu kapsamda hedef ülkelere 5 bölgesel yatırım şirketi açılması planlanıyor.

Veliaht Prens Muhammed Bin Selman başkanlığındaki Suudi Arabistan Kamu Yatırım Fonu, sivil altyapı ve üretimden sağlık ve gıda alanları olmak üzere çeşitli sektörlere yatırım yapmak amacıyla Irak, Ürdün, Bahreyn, Umman ve Sudan'da şirketler kurmayı planladığını açıkladı.

Orta Doğu Enstitüsü'nün Mısır programı kurucularından Mirette Mabrouk, Middle East Eye'a yaptığı açıklamada, Suudi Arabistan ve diğer Körfez hükümetleri için Arap ülkelerinde yatırım yapmanın yalnızca bu ülkeleri desteklemek anlamına gelmediğini söyledi. Mabrouk'a göre Körfez ülkeleri yaptıkları yatırımlardan kar elde etmek istiyor.

Suudi Arabistan'ın yatırım sağlayacağını ülkeler, çeşitli krizlerle boğuşuyor.

Mevcut süreçte enerji krizindeki Ürdün'de işsizlik yüzde 24 oranlarına dayanırken Sudan'da meydana gelen darbe, ülkeye yapılan uluslararası yardımların kesilmesine yol açtı. Irak'taki siyasi kriz de halkın yaşamını büyük ölçüde etkiliyor.

Suudi Arabistan Kamu Yatırım Fonu, söz konusu yatırımların uzun vadede mali getirileri artıracağını aktarıyor.

Fonun hedeflerinde ayrıca yatırım yapılması planlanan ülkelerdeki özel sektörle stratejik ekonomik iş birliğine daha fazla zemin hazırlama ve Suud özel sektörünün önünde yol açılması da var.

Uzmanlara göre Suudi Arabistan Kamu Yatırım Fonu, 2025 yıla kadar 620 milyar dolarlık aktif varlığını 1 trilyon dolara çıkarmak istiyor.

Kaynak: Mepa News

280.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.