Suudi Arabistan ekonomisi eriyor: Para kaçışı başladı

Suudi Arabistan ekonomisi eriyor: Para kaçışı başladı

Suudi Arabistan'daki çalkantılı ekonomi yüklü miktarda para kaybına sebep oldu.

Umutsuzca enerji sektörüne olan bağımlılığını yok edip petrolsüz bir dünya ekonomisine ayak uydurmaya çalışan Suudi Arabistan için hiç de iyi olmayan bir durum.

Yeni araştırmalara göre Suudi krallığı, 2012 yılından beri her sene onlarca milyar dolar para kaybı yaşadı.

Uluslararası Finans Enstitüsü'nün Mart raporuna göre seneye de aynı şey yaşanabilir.

Rapora göre çekirdek sermaye akımları geçen yıl 3. çeyrekte ufak gelişmeler gösterse de önemli ölçüde olumsuz bir tempoda seyretti.     

Rapora göre 2017'nin 3. çeyreğinde ülkeden 64 milyar dolar para çıkışı görülmekteyken bi rönceki yıl bu sayı 54 milyar dolar olarak görülüyor. Bu yılki kayıp ise 26 milyar dolar olarak devam ediyor.

Petrol ihracatına olan bağımlılığından uzaklaşmak için son zamanlarda yapılan hamlelere rağmen, ülke hala uluslararası enerji pazarına sıkı sıkıya bağlı durumda.

CIA World Factbook kitabına göre hükümet bütçesinin %87'si enerji ve enerjiye bağlı sektörlere dayanıyor.

Petrol piyasasının sıkıntılı günler geçirmesinin bir sonucu olarak Suudi Arabistan ekonomisi zarar gördü.

Tradingeconomics.com'un verilerine göre ülkenin büyüme hızı 2011 yılından geçtiğimiz yıla kadar %10'un üzerinde bir düşüş yaşadı.

2014 yılı ortalarında 100 doların üzerinde satılan bir varil petrolün 2016 yılına gelindiğinde 26 doların altına düşmesi Suud ekonomisini sarsan en büyük neden olarak görülüyor.

Kaynak: Mepa News

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.