Suudi Arabistan ve Husiler gizlice görüşüyor mu?

Suudi Arabistan ve Husiler gizlice görüşüyor mu?

Yemen'deki çatışmaların başlamasından hemen hemen 3 yıl sonra, çatışmaları bitirmek için taraflar arasında görüşmeler olduğu öne sürüldü.

Yemen politik kaynakları ve yetkililere göre Suudi Arabistan ve Husiler, Yemen'de neredeyse 3 yıldır süren çatışmaları sonlandırmak için gizlice görüşüyorlar. 

Kimliklerinin gizli tutulması şartıyla Reuters'a konuşan iki Yemen'li yetkilinin söylediğine göre Husi'lerin sözcüsü Muhammed Abdulselam, çatışmaların bitmesi için Suudi yetkililerle direkt olarak Umman'da görüştü.

Yetkililerden biri, "Herhangi bir uluslararası temsilci olmadan iki taraf arasında istişareler oldu ve çatışmaların bitirilmesi için kapsamlı bir anlaşma sağlanmak isteniyor." ifadelerini kullandı.

Ne Suudi Arabistan ne de Husiler konuyla ilgili bir açıklamada bulunmadı.

İran tarafından desteklenen Şii milis grubu Husiler, başkent Sanaa'yı ele geçirip Yemen Devlet Başkanı Mansur Hadi'yi Suudi Arabistan'a sürmüştü.

Husiler İran'la birlikte bölgede bir güç olmayı hedeflerken, Suudi Arabistan ve Körfez ülkeleri Husilere karşı bir koalisyon oluşturmuştu.

Husiler ve Suudi Arabistan arasında süren çatışmalar esnasında yüzlerce sivil hayatını kaybetmişti. Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçleri Yemen'de bazı noktaları Husilerden almış olsa da başkent Sanaa'yı ele geçirmekten çok uzaklar.

Gelecekte herhangi bir zaferin görülmemesi ve Yemen'in kıtlığa sürüklenmesiyle birlikte, aralarında Suudi prens Muhammed bin Selman'ın da bulunduğu Suudi yetkililer çatışmaların sona ermesi yönündeki isteklerini dile getirmişlerdi.

Yeni temsilci

Görüşmeler sürse de ne kadar ilerleme kaydedildiği belli değil. Husiler ve Yemen hükümeti arasında BM destekli barış görüşmeleri son olarak 2016 Ağustos'unda Kuveyt'te gerçekleştirilmişti. Daha önce herhangi bir Suudi varlığı olmadan İsviçre'de yapılan iki görüşmede de ilerleme kaydedilememişti.

Yetkililer, Suudi-Husi görüşmelerinin yaklaşık iki ay boyunca sürdüğünü belirtti ve Pazar günü görevine başlayan eski İngiliz diplomat Martin Griffiths'in Yemen'e yeni bir Birleşmiş Milletler elçisi olarak gelmesiyle çözüm için kalıcı bir çerçeve sağlamayı hedeflediklerini belirtti. 

Kaynak: Mepa News

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.