Suudi Arabistan: İran'a yönelik askeri seçenek masada

Suudi Arabistan: İran'a yönelik askeri seçenek masada

Suudi Arabistan ulusal petrol şirketi Saudi Aramco'ya ait iki petrol rafinerisine düzenlenen saldırılarla ilgili İran'a yanıt olarak askeri dahil bütün seçenekleri değerlendireceklerini duyurdu.

Suudi Arabistan 14 Eylül'de ulusal petrol şirketi Aramco'ya ait iki petrol rafinerisine düzenlenen saldırılarla ilgili İran'a yanıt olarak askeri dahil bütün seçenekleri değerlendireceklerini duyurdu.

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu'nun toplandığı New York kentindeki Dış İlişkiler Konseyi'nde konuşan Dışişleri Bakanı Adil el Cübeyir saldırıların arkasında İran'ın bulunduğuna inandıklarını ve bununla ilgili soruşturmanın tamamlanmasını beklediklerini kaydetti. Konuyla iligili uluslararası desteği harekete geçirmeyi ve diplomatik, ekonomik ve askeri bütün seçenekleri değerlendireceklerini belirten Cübeyir buna göre bir karar alacaklarını ifade etti.

Dışişleri Bakanı "Savaş istemiyoruz. Ama aynı zamanda İranlılara bu tür davranışları sürdüremeyeceklerini göstermeliyiz." diye konuştu. Bakan ayrıca BM'nin bu saldırılarla ilgili olarak fırlatma noktasının tespiti konusunda yardımcı olduğunu hatırlattı.

14 Eylül'de ülkenin Abqaiq ve Kureyş rafinerilerine yönelik saldırılar sonucu küresel petrol üretiminin yüzde 5'inden fazlasının geçici olarak hizmet dışı kalmasına neden olan saldırılarla ilgili soruşturmanın birkaç hafta içinde tamamlanması bekleniyor.

ABD, Fransa, Almanya ve İngiltere'den Suudi Arabistan'a destek

Birleşmiş Milletler Genel Kurul Toplantıları kapsamında dün New York'ta bir araya gelen Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Almanya Başbakanı Angela Merkel ve İngiltere Başbakanı Boris Johnson, saldırılardan İran'ın sorumlu olduğunun "açık" olduğunu belirtti.

ABD Başkanı Donald Trump BM Genel Kurulu'ndaki konuşmasında diğer ülkelerin İran üzerinde baskı kurmak için ABD'ye katılmaları çağrısında bulundu, ancak barış için bir yol bulunduğunu da belirtti.

İsrail: "A'dan Z'ye bunu İran yaptı"

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu da Suudi Arabistan'ın petrol tesislerine düzenlenen saldırının arkasında İran'ın olduğunu söyledi. Yayımladığı görüntülü mesajda, Fransa, Almanya ve İngiltere'nin de saldırılardan İran'ı sorumlu tuttuğunu hatırlatan Netanyahu, "İsrail adına şunu söyleyeyim ki A'dan Z'ye bunu İran yaptı." dedi.

İsrail'in buna benzer saldırılara karşı kendisini koruyacağını vurgulayan ve uluslararası kamuoyunu, ABD'nin Tahran yönetimine uyguladığı baskıya destek vermeye çağıran Netanyahu, "İran'ın saldırganlığının" ancak böyle önlenebileceğini dile getirdi.

İran suçlamaları reddediyor

Saldırıyı Yemen'de Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçlerine karşı savaşan İran destekli Husi'lerin üstlenmesine rağmen Riyad ve Washington yönetimleri İran'ı suçluyor. ABD Dışişleri Bakanı Mİke Pompeo saldırıların Yemen'den yapıldığına dair bir kanıt bulunmadığını duyurmuştu. İran ise saldırıları gerçekleştirdiğine dair iddialarını reddediyor.

facebanner.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.