'Suudi Arabistan İsrail'den Demir Kubbe hava savunma sistemi satın aldı'

'Suudi Arabistan İsrail'den Demir Kubbe hava savunma sistemi satın aldı'

Suudi Arabistan'ın İsrail'den 'Demir Kubbe' savunma sistemi satın aldığı öne sürüldü.

Birçok diplomatik kaynağa dayandırılan haberlerde, iki ülke arasındaki yakınlaşmanın sinyallerini veren bir gelişme gerçekleşti. Suudi Arabistan, İsrail’in ünlü hava savunma sistemi “Demir Kubbe” hava savunma sisteminden satın aldı.

Kaynaklar, Suudi Arabistan’ın İsrail’le sadece siyasi olarak yakınlaşmakla yetinmek istemediğini aynı zamanda Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) gibi, Tel Aviv’den açık bir şekilde ağır ve ileri teknoloji ürünü silah sistemleri satın alacak bir seviyeye ulaşmak istediğini aktardı.

İsrail ve Suudi Arabistan arasındaki ilişkiler tarihte hiç olmadığı kadar iyi durumda. İsrail ordusu Genel Kurmay Başkanı Gadi Eisenkot, İngilitere merkezli Suudi bir gazete olan Elaph’a verdiği röportajda İran’ın bölgede artan etkisini kırmak amacıyla İsrail’in Suudi Arabistan ile istihbarat paylaşımı yapmaya hazır olduğunu söylemişti.

Ek olarak, İsrail ordusundan emekli bir üst düzey yetkilinin Suudi Arabistan’nın üst düzey emirlerinden iki tanesi ile gerçekleştirdiği toplantıda kendisine İsrail’in artık Suudi Arabistan’ın bir düşmanı olarak kabul edilmediği söylenildiğini açıklaması da ilgiyle karşılanmıştı.

Kaynaklar, Suudi Arabistan’ın ABD’nin arabuluculuğunda Washington’da gerçekleştirilen üçlü toplantılarda uzun pazarlıklardan sonra İsrail’i ünlü hava savunma sistemi Demir Kubbe'yi satmaya ikna ettiğini doğruladı.

Kaynak: Mepa News, Middle East Eye

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.