Suudi Arabistan'da 13 yaşındayken tutuklanan çocuk idamla yargılanıyor

Suudi Arabistan'da 13 yaşındayken tutuklanan çocuk idamla yargılanıyor

Suudi Arabistan'da ağabeyi güvenlik güçleri tarafından öldürüldüğü gerekçesiyle protesto eylemi yaptıktan sonra 13 yaşındayken tutuklanan Murtaja Qureiris idam cezasıyla karşı karşıya.

Suudi Arabistan'da ağabeyi güvenlik güçleri tarafından öldürüldüğü gerekçesiyle protesto eylemi yaptıktan sonra 13 yaşındayken tutuklanan Murtaja Qureiris idam cezasıyla karşı karşıya. Uluslararası Af Örgütü, Riyad yönetimine çağrı yaparak idamın durdurulmasını istedi.

Medyada yer alan haberlerin ardından olayı araştıran Uluslararası Af Örgütü, 5 yıldır Suudi hapishanesinde tutuklu bulunan Qureiris'in 'terör ve halkı isyana teşvik' suçundan idam talebiyle yargılandığını duyurdu.

Buna göre Murtaja Qureiris 10 yaşında iken "Arap Baharı" kapsamında Suudi Arabistan'ın doğu bölgesinde gerçekleşen protestolar sırasında abisi güvenlik güçlerince öldürüldü ve bunu protesto etmek amacıyla eylemlere katıldı. Bu eyleme 10 yaşındayken katılan Qureiris, 3 yıl sonra ailesiyle Bahreyn'e giderken Suudi güvenlik güçlerince tutuklandı.

Qureiris'in, "polis karakoluna molotof kokteyli atmak, terör örgütüne üye olmak, eylemlerde şiddete başvurmak, abisinin cenazesinde yürüyüş düzenlemek ve halkı isyana teşvik etmek" suçlarından yargılandığı kaydedilirken, Suudi Arabistan yasalarına göre idam edileceği kaydedildi.

Af Örgütü'nün Orta Doğu Araştırma Direktörü Lynn Maalouf, Riyad yönetiminin, çocuk veya yetişkin fark etmeksizin, siyasi muhaliflere karşı ölüm cezasını bir silah gibi kullanması ürpertici diye konuştu.

BM raporunda "işkence" ifadesi

Şu anda 18 yaşında olan ve 5 yıllık tutukluluk sürecinin en az 2 yılını hücrede geçirdiği belirtilen Qureiris'in, suçlamaları "ağır işkence ve stres altında" kabul etmek zorunda kaldığı öne sürüldü.

Öte yandan, Birleşmiş Milletler (BM) Keyfi Gözaltı Çalışma Grubu'nun 2016'da Qureiris'in tutuklanmasını araştırdığı ve konuya ilişkin hazırladığı raporda, "Qureiris'in barışçıl protestolara katılmasına rağmen işkenceye maruz bırakılarak farklı suçlamaları kabul etmek zorunda bırakıldığı ve tutukluluğunun keyfi olduğu" ifadelerine yer verdiği ifade edildi.

Uluslararası Af Örgütü, Suudi Arabistan'ın 2019'un ilk 4 ayında 104 kişiyi idam ettiği ve bu yıl, geçen yılki toplam rakam olan 149'u hızla aşma yolunda ilerlendiği açıklamasını yapmıştı.

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.