Suudi Arabistan'da Muhammed bin Selman'ın 'prestij' projeleri can almayı sürdürüyor

Suudi Arabistan'da Muhammed bin Selman'ın 'prestij' projeleri can almayı sürdürüyor

Suudi Arabistan'da Veliaht Prens Muhammed bin Selman'ın 'prestij projelerini' reddeden kişiler idam cezasına mahkum ediliyor.

İngiltere merkezli ALQST İnsan Hakları Örgütü'ne göre, Suudi Arabistan'ın 'Neom' kentinin inşası için yerinden edilmeyi reddeden 3 aşiret üyesi idam cezasına çarptırıldı.

İnsan hakları örgütüne göre Suudi Arabistan İhtisas Ceza Mahkemesi, 2 Ekim'de aynı aşiretten Şadli, Atallah ve İbrahim el Huveyti hakkında idam cezası verdi

Huveytat aşiretine bağlı kişiler 2020 yılında zorla yerlerinden edilmeyi reddetmeleri sebebiyle tutuklanmıştı.

Suudi Arabistan'ın son dönemde muhalif isimlere yönelik idam cezalarına ilişkin kararları artırması dikkat çekiyor.

Aynı aşiretin üyesi 2020 yılında öldürüldü

Aynı aşiretten Abdurrahim el Huveyti, Riyad yönetiminin zorla tahliye kararlarını protesto etmesi gerekçesiyle Suudi polisi tarafından Nisan 2020'de öldürülmüştü.

Ülkenin kuzeybatı kesimindeki Tebuk bölgesinde devam eden inşaat çalışmaları kapsamında, Suudi Arabistan vatandaşı Abdurrahim el Huveyti'nin evi de yıkılacak evler arasındaydı.

Hureybe köyünde bulunan evi yıkmak üzere bölgeye gelen güvenlik güçleri ile gerginlik yaşayan El Huveyti, gerginliğin ardından, yaşanan olayları sosyal medyada paylaştığı videolarla anlatmıştı.

Huveyti, Suudi güçlerin evleri kuşattığını ve eğer yıkıma razı olmazlarsa zorla yıkımı gerçekleştireceklerini ifade etmişti.

Muhammed bin Selman'ın 'prestij' projesi

Tebuk bölgesindeki yıkım faaliyetlerinin amacı, yapılacak yeni "Neom" şehri projesine alan açmak.

Ürdün-Mısır-Suudi Arabistan sınırına kurulacak ve yaklaşık 26 bin 500 kilometrekarelik alanda inşa edilecek proje, Veliaht Prens Muhammed bin Selman'ın "prestij projesi" olarak biliniyordu.

Suudi yönetiminin devlet bütçesinden 500 milyar dolar fon ayırdığı proje için, bundan çok daha fazla yabancı yatırımın gelmesi bekleniyor.

Bin Selman "2030 Vizyonu" kapsamında ülkenin petrole bağımlı ekonomisini geliştirmeyi, sosyal reformlar yaparak Suudi Arabistan'ın "çehresini değiştirmeyi" amaçlıyor.

Ülkede "ılımlı İslam'a dönüleceği" sözü veren Bin Selman, bu kapsamda birçok ilim adamını da tutuklamış, tutuklanan isimlerden bazıları işkence altında yaşamlarını yitirmişti.

Kaynak: Mepa News

whtspp.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.