Neom Projesi: Uluslararası şirketler Suudi Arabistan'ın hak ihlallerine ortak olmakla suçlanıyor

Neom Projesi: Uluslararası şirketler Suudi Arabistan'ın hak ihlallerine ortak olmakla suçlanıyor

Uluslararası şirketler, sivil yerleşimcilerin yerinden edildiği Suudi Arabistan'ın reform projesi olarak lanse edilen 'Neom projesi'nde yer alarak insan hakları ihlallerine ortak oluyor.

Uluslararası şirketler, Suudi Arabistan yönetiminin ülkenin kırsal bölgelerinde yürütmekte olduğu ve insan hakları ihlalleri gerçekleştirmekle suçlandığı "Neom Projesi"nde yer almakla suçlanıyor.

İngiltere merkezli sivil toplum kuruluşu "Business and Human Rights Resource Centre", salı günü yaptığı açıklamada, uluslararası şirketlerin dahil oldukları, Suudi Arabistan'ın "Neom Projesi"nde meydana gelen insan hakları ihlallerini nasıl değerlendirdikleri yönündeki soruları görmezden geldiklerini duyurdu.

Riyad yönetimi, Ürdün-Mısır-Suudi Arabistan sınırına kuracağı ve yaklaşık 26 bin 500 kilometrekarelik alanda inşa edeceği "Neom Şehri" projesi kapsamında ülkenin kuzeybatısındaki Tebuk bölgesinde geniş çaplı yıkım faaliyetleri gerçekleştiriliyor.

Suudi Arabistan'ın yıkım faaliyetleri kapsamında bölgede yüzyıllardır yaşamakta olan aşiretlerin yerinden edildiği, yıkıma karşı çıkanların öldürüldüğü ve tutuklandığı biliniyor.

Business and Human Rights Resource Centre, Neom projesine dahil olan uluslararası şirketlere Suudi Arabistan'la proje konusunda anlaşma imzalamadan önce olası insan hakları ihlallerine karşı ne tür önlemler aldıklarına dair sorular yöneltti.

Birçok uluslararası şirket, sivil toplum kuruluşunun insan hakları ihlalleri risklerine dair soruları görmezden gelirken yalnızca üç şirket soruları yanıtladı. Ancak Business and Human Rights Resource Centre, soruları yanıtlayan söz konusu 3 şirketin insan hakları endişelerini önemsendiğine dair yeterli güvence veremediğini vurguladı.

Uluslararası şirketler, Suudi Arabistan'ın "Neom" adlı reform projesinde yer alarak insan hakları ihlallerine katkı sağlamakla suçlanıyor.

ALQST İnsan Hakları Örgütünün geçtiğimiz günlerde yayımladığı "Neom'un Karanlık Yüzü" adlı raporda, Suudi Arabistan'ın Huveytat aşiretine bağlı 47 kişiyi gözaltına aldığını ya da tutukladığını açıklanmıştı. Suudi yetkililer halihazırda bölgede ikamet eden Huveytat aşiret üyelerini evlerini terk etmeye zorluyordu. Bu duruma karşı çıkan bazı aşiret üyeleri geçmiş yıllarda öldürülürken bazıları hakkında ise son olarak tutuklama kararı çıkarıldı.

Muhammed bin Selman'ın 'prestij projesi' Neom nedir?

Tebuk bölgesindeki yıkım faaliyetlerinin amacı, yapılacak yeni Neom şehri projesine alan açmak.

Ürdün-Mısır-Suudi Arabistan sınırına kurulacak ve yaklaşık 26 bin 500 kilometrekarelik alanda inşa edilecek proje, Veliaht Prens Muhammed bin Selman'ın "prestij projesi" olarak biliniyor.

Suudi yönetiminin devlet bütçesinden 500 milyar dolar fon ayırdığı proje için, bundan çok daha fazla yabancı yatırımın gelmesi bekleniyor.

photo-2023-02-17-14-08-36.jpg

Bin Selman "2030 Vizyonu" kapsamında ülkenin petrole bağımlı ekonomisini geliştirmeyi, sosyal reformlar yaparak Suudi Arabistan'ın "çehresini değiştirmeyi" amaçlıyor.

Ülkede "ılımlı İslam'a dönüleceği" sözü veren Bin Selman bu kapsamda birçok din adamını da tutuklamış, tutuklanan isimlerden bazıları işkence altında yaşamlarını yitirmişti.

Kaynak: Mepa News

tg-003.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.