Suudi Arabistan'da 'reform projesi' için topraklarını terk etmeyenler işkence görüyor

Suudi Arabistan'da 'reform projesi' için topraklarını terk etmeyenler işkence görüyor

Suudi Arabistan yönetiminin "Neom" projesinde kendi taleplerine karşı çıkan vatandaşlarına uzun süreli hapis cezaları verdiği biliniyor.

Suudi Arabistan'da "Neom" kentinin inşası sürecinde yaşadıkları yerlerden zorla tahliye edilmeyi reddeden aşiret üyelerine işkence uygulandığı ortaya çıktı.

Riyad yönetiminin Ürdün-Mısır-Suudi Arabistan sınırına kuracağı ve yaklaşık 26 bin 500 kilometrekarelik alanda inşa edeceği "Neom" şehri projesi kapsamında Tebuk bölgesindeki geniş çaplı yıkım faaliyetleri gerçekleştiriliyordu.

Bu kapsamda Suudi yetkililer, bölgede ikamet eden vatandaşlarını evlerini terk etmeye zorluyordu.

Buna karşı çıkan bazı aşiret üyeleri öldürülürken bazıları hakkında ise tutuklama kararı çıkarıldı.

Huveytat aşiretine mensup çok sayıda Suudi vatandaşı 2020 yılında Suudi Arabistan tarafından zorla yerlerinden edilmeyi reddettikleri için tutuklanmıştı.

İngiltere merkezli ALQST İnsan Hakları Örgütü'ne göre ise terör davalarını icra eden Suudi Arabistan İhtisas Ceza Mahkemesi, 2 Ekim'de aynı aşiretten Şadli, Atallah ve İbrahim el Huveyti hakkında idam cezasını onamıştı.

İnsan hakları örgütü, son olarak aynı aşiret üyelerinden Şadli el Huveyti'ye tutukluluk sürecinde işkence yapıldığını ortaya çıkardı.

2020'de Suudi Arabistan yönetimince tutuklanan Şadli el Hüveyti, hücre cezasına tabi tutulduğu ve Dhahban Cezaevi yetkililerinin kötü muamelele ve işkencelerini protesto etmek amacıyla açlık grevine başladı.

Ancak cezaevi yönetimi ise açlık grevine giden El Hüveyti'nin karnına tüp bağlayarak ona zorla gıda takviyesi sağlamaya çalıştı.

İnsan hakları örgütlerine göre cezaevinin bu yöntemi, işkencenin bir çeşidi olarak tanımlanıyor.

Kaynak: Mepa News

whtspp.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
2 Yorum