Suveyda'da Esed rejimi karşıtı gösterilere müdahale

Suveyda'da Esed rejimi karşıtı gösterilere müdahale

Baas Tugayları Suriye'nin Suveyda şehrinde Beşar Esed’in devrilmesini talep eden protestoculara operasyon gerçekleştirdi.

Baas Tugayları, Güvenlik Güçleri ve Rejimi Koruma Kuvvetleri, ülkenin güneyindeki Suveyda şehrinde Esed’in devrilmesini talep eden protestoculara operasyon gerçekleştirdi. Göstericilerden bir kısmı gözaltına alındı.

Facebook üzerinden yayın yapan Suwayda24 haber sayfası dün, yaşananlara dair görüntüler paylaştı. Söz konusu görüntülerle rejim destekçisi Baas Tugayları ve güvenlik güçleri unsurlarının barışçıl gösteriler gerçekleştiren protestocuları hedef aldığı anın belgelendiği kaydedildi.

Esed ise yaptığı konuşmada iktidardaki ‘Baas’ partisinin aday olma ve seçimlere katılma görevlerinin yerine getirilmesi konusunda yetkin kadro oluşturulamamasına neden olan hatalarını itiraf etti. Baas partisi yönetiminin resmi Facebook hesabından yayınlanan konuşma, Baaşçılar tarafından da eleştirildi. Bu parti tarihinde bir ilk oldu.

Suveyda’deki Baasçılar, kötüleşen yaşam şartlarına karşı gösteriler gerçekleştiren protestoculara karşı adeta bir savunma savaşı veriyor. Suriye halkı arasındaki yoksulluk oranının yüzde 90 sınırını aşması, liranın oldukça fazla değer kaybetmesi ve piyasaları felç eden döviz kurundaki keskin dalgalanma yaşam koşullarının kötüleşmesine neden oldu.

Protestolar sırasında çekilen videoda arbede başlamadan önce göstericilerin “Barış, Barış, haydi git Beşar” sloganları atarken Baas partisi amblemi taşıyan ve Beşar Esed lehine sloganlar atan bir diğer grupla karşı karşıya geldiği görüldü.

Yaşanan arbedede saldırganlar göstericileri bastırmak için sopalar ve hafif silahlar kullandı. Ardından güvenlik güçleri ve Baas Tugayları destekçileri, göstericileri şehir merkezindeki es-Seyr Meydanı’ndan çıkardı. Çok sayıda protestocu gözaltına alındı.

Suriye’de kötü yaşam koşulları nedeniyle yapılan gösteriler beş gün önce yeniden patlak vermişti.

Göstericiler tarafından atılan sloganlar gerilimi arttırdı. Son protestolarda ‘yaşamak istiyoruz’ sloganı, ‘halk rejimin devrilmesini istiyor’ sloganına dönüştü. Rejim de gösterilere destek yürüyüşleri ile yanıt verdi. Baas partisinin Suveyda’deki kolu ve bazı kamu çalışanları durumu kabul etmeyenlere yaptırım uygulama çağrısında bulundu.

twtcanli.jpg

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.