Tacikistan'da cezaevinde isyan: En az 27 ölü

Tacikistan'da cezaevinde isyan: En az 27 ölü

Taicikstan'ın kuzeyinde bir cezaevinde çıkan isyanda 2'si güvenlik görevlisi en az 27 kişinin öldürüldüğü ifade ediliyor.

Tacikistan güvenlik yetkililerinin açıklamalarına göre ülkede yüksek güvenlikli bir cezaevinde çıkan isyanda en az 25 mahkum ve 2 güvenlik görevlisi hayatını kaybetti

Bir İçişleri Bakanlığı yetkilisinin iddiasına göre cezaevinde şiddet olayları, Çarşamba günü IŞİD mensubu olduğu düşünülen bir mahkumun bir gardiyana saldırıp tüfeğini zorla alması ile başladı. Ancak bu iddia doğrulanmadı.

Yetkililer birkaç saat sonra cezaevinde durumun kontrol altına alındığını belirtti.

Tacikistan'ın kuzeyindeki Hucend şehri hapishanesi "dini aşırıcılık" suçlamasıyla mahkum edilen tutukluların yer aldığı bir hapishane. Mahkumlar arasında IŞİD mensubu olduğu öne sürülenler de bulunuyor. Hucend, Tacikistan'ın başkenti Duşanbe'nin 300 kilometre kuzeyinde yer alıyor.

Hucend'in konumu:

Yetkililer isyanda en az 25 mahkumun yanı sıra 2 güvenlik görevlisinin de öldüğünü ifade etti. Başka bir Tacik güvenlik yetkilisi ölen gardiyanların sayısını 3 olarak açıkladı.

Yerel yetkililer gerçekleşen isyanı doğruladı ancak konuya dair detay vermedi.

1997 yılında aynı hapishanede çıkan isyanda İnsan Hakları Gözlemevi'ne göre en az 24 mahkum öldürülmüştü. Ancak olayda, resmi olmayan rakamlara göre güvenlik görevlilerinin müdahalesi sonucu hayatını kaybedenlerin sayısı yüzlerle ifade ediliyor.

Tacikistan'da İslami değerlere karşı daha önce de hak ihlalleri gerçekleştirildiği biliniyor. 2015 yılında muhalif İslami Yeniden Doğuş Partisi kapatılmış ve Müslümanlara yönelik müdahalelerin dozu artmıştı. Tacik yetkililer namaz, başörtüsü, sakal gibi konularda yasaklar getirmişti.

Kaynak: Mepa News

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.