Taliban Afganistan'da stratejik ilçeyi ele geçirdi

Taliban Afganistan'da stratejik ilçeyi ele geçirdi

Taliban, Afganistan'ın kavşak noktası niteliğindeki bölgede bir ilçeyi ele geçirdi.

Taliban, Afganistan'ın kuzeyini güneyine bağlayan yolların geçiş noktası olan Vardak ilinin Seyidabad ilçe merkezini ele geçirdiğini açıkladı.

Taliban sözcüsü Zebihullah Mücahid tarafından sosyal medya aracılığıyla yapılan açıklamaya göre ilçenin yönetim merkezi, polis merkez üssü ve tüm kontrol noktaları kontrol altına alındı. Buna ek olarak onlarca Kabil hükümeti güvenlik görevlisi öldürülürken çok sayıda silah, mühimmat ve askeri araç ele geçirildi. Yerel kaynaklar da Taliban'ın ilçeyi ele geçirdiğini doğruladı.

Mücahid'in yaptığı kapsamlı açıklamada "35 asker cesedinin olay yerine kaldığını, bunların ikisinin üst düzey komutan olduğunu, 10 askerin de canlı yakalandığını" belirterek ele geçirilen askeri ekipmanı da açıkladı. İlçe merkezinde ele geçirilenler arasında çok sayıda askeri aracın ve mühimmatın olması dikkat çekti.

Kabil hükümetine yakın kaynakların çoğu bölgede ağır çatışmaların yaşandığını belirtirken, hükümete yakın 1TV News, yetkililerin Taliban'ın ilçeyi ele geçirdiğini doğruladığını açıkladı.

Seyidabad ilçesinin konumu:

Seyidabad ilçesi, Kabil hükümetinin askeri ikmali sağladığı Kabil-Kandahar otoyolu üzerinde bulunuyor ve bu sebeple oldukça büyük bir stratejik öneme sahip. Otoyol ülkenin kuzeyini, güneydeki Kandahar, Hilmend, Gazni, Zabul gibi yoğun çatışmaların yaşandığı bölgelere bağlıyor.

Taliban ile çatışmaların yaşandığı en sıcak cephe hatlarından biri olan ilçe, diğer bölgelerdeki Kabil hükümeti güçlerine sağlanan ikmalin de ana hattını oluşturuyor. 

Kabil hükümeti güçleri, ülkenin güneyindeki birçok bölgeye yapacağı ikmal için bu yolu kullanmak zorunda. Bölgede Kabil hükümetine bağlı güçlerin birçoğunun Taliban tarafından kuşatma altında olduğu bu dönemde, Kabil-Kandahar yolunun oldukça önemli bir noktadan bu şekilde kesilmiş olması ABD destekli hükümet güçleri açısından askeri durumu daha da içinden çıkılmaz hale getirebilir.

Geçmiş dönemde ABD öncülüğündeki yabancı güçlerle Kabil hükümeti unsurlarına yakıt ikmali yapan tankerlere bu yol üzerinde oldukça fazla pusu saldırısı düzenlenmişti.

Kaynak: Mepa News

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.