Taliban Kabil-Kandahar yolunu kesti

Taliban Kabil-Kandahar yolunu kesti

Taliban'a bağlı silahlı güçlerin ülkenin orta kesiminde Kabil-Kandahar anayolunu trafiğe kapattığı bildiriliyor.

Taliban'a bağlı silahlı güçlerin ülkenin orta kesiminde Kabil-Kandahar anayolunu trafiğe kapattığı bildiriliyor.

Yerel kaynaklardan edinilen bilgilere göre, Taliban'a bağlı güçler ülkenin orta kesiminde bulunan Vardak iline bağlı Seyidabad ilçesinden geçen Kabil-Kandahar anayolunu trafiğe kapattı. 

Seyidabad ilçesi konumu:

Ülkenin orta kesiminde bulunan Seyidabad ilçesi, Kabil-Kandahar anayolu üzerinde bulunması sebebiyle oldukça stratejik öneme sahip.

Taliban ile çatışmaların yaşandığı en sıcak cephe hatlarından biri olan ilçe, diğer bölgelerdeki Kabil hükümeti güçlerine sağlanan ikmalin de ana hattını oluşturuyor. 

Kabil hükümeti güçleri, ülkenin güneyindeki birçok bölgeye yapacağı ikmal için bu yolu kullanmak zorunda. Bölgede Kabil hükümetine bağlı güçlerin birçoğunun Taliban tarafından kuşatma altında olduğu bu dönemde, Kabil-Kandahar yolunun oldukça önemli bir noktadan kesilmiş olması ABD destekli hükümet güçleri açısından kabul edilemez bir durum.

Bölgedeki Taliban savaşçıları tarafından aktarıldığı ifade edilen görüntülerde, yolun araçlarla kesilmiş olduğu görülüyor. 

ta2.jpg

Geçmiş dönemde ABD öncülüğündeki yabancı güçlerle Kabil hükümeti unsurlarına yakıt ikmali yapan tankerlere bu yol üzerinde oldukça fazla pusu saldırısı düzenlenmişti. 

Seyidabad ilçesinde yerleşim yerlerinin yola olan yakınlığı Taliban'ın saldırı düzenlemesini daha da kolaylaştıran bir etken. Karadan güvenliğin sağlanamadığı ilçede ABD'ye ait insansız hava araçları (İHA) uzun bir süre görev yapmıştı. 

Ancak yabancı güçlerin kırsal bölgelerden merkezlere doğru çekilmeye bağladığı 2012 yılı itibarıyla bölgede devriye görevi yapan ABD İHA'larının aktif görevi de sona erdi.

Taliban, geçtiğimiz ay da Gazni-Paktika anayolunu trafiğe kapatmıştı. Afganistan'da anayollar Kabil hükümeti güçlerinin uzak cephe hatlarındaki birliklerine ikmal sağlaması için "can damarı" niteliği taşıyor.

Kaynak: Mepa News

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.