Taliban ile görüşmeler sürerken: Trump Afganistan'daki asker sayısını azaltmak istiyor

Taliban ile görüşmeler sürerken: Trump Afganistan'daki asker sayısını azaltmak istiyor

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, ABD Başkanı Donald Trump’ın 2020 başkanlık seçimlerine kadar Afganistan’daki asker sayısını azaltmak istediğini söyledi.

ABD’nin Afganistan savaşını Taliban’la müzakere yoluyla sonlandırmaya çalıştığı bir dönemde ülkede iki ABD askeri hayatını kaybetti. Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, ABD Başkanı Donald Trump’ın 2020 başkanlık seçimlerine kadar Afganistan’daki asker sayısını azaltmak istediğini söyledi.

Amerikalı diplomatlar aylardır Taliban’la, Afganistan’ın terör gruplarına güvenli bir sığınak haline gelmemesi gibi bir dizi güvenlik güvencesi verilmesi karşılığında yabancı güçlerin Afganistan’dan çekilmesi için bir takvim konusunda uzlaşı sağlamak amacıyla görüşme yürütüyor. Görüşmelerin önümüzdeki ay yeniden başlaması bekleniyor.

ABD ve Taliban’ın müzakerelerin yeniden başlamasına hazırlandığı bir dönemde ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo’dan açıklama geldi. Pompeo Trump’ın ABD’de 2020’de yapılacak başkanlık seçimlerine kadar Afganistan’daki asker sayısını azaltmak istediğini söyledi.

Başkan Trump’ın 2017 yılı Ağustos ayında açıkladığı Güney Asya stratejisi, Taliban’ı Kabil hükümetiyle barış müzakerelerine zorlamak amacıyla ABD askerlerinin ucu açık şekilde bölgede kalmaya devam etmesini öngörüyordu.

Başkent Washington’da düzenlenen bir etkinlikte konuşan Dışişleri Bakanı Mike Pompeo’ya 2020 başkanlık seçimleri öncesinde Afganistan’da asker sayısında bir azalma bekleyip beklemediği soruldu. Pompeo, “ABD Başkanı’ndan aldığım direktif bu yönde” dedi. Pompeo, “Bu konuda net. Bitmek bilmeyen savaşları sonlandırın, asker sayısını azaltın. Sadece bizim asker sayımız değil. Bölgede muharip güçlere genel olarak ihtiyacın azalmasını umuyoruz” ifadelerini kullandı. Taliban ile yürütülen görüşmelerin Afganistan’da 18 yıldır devam eden savaşı sonlandıracağı konusunda iyimser olduğunu da ifade etti.

Dışişleri Bakanı Pompeo’nun açıklamaları ABD’nin Taliban ile barış müzakerelerinin bir diğer turuna hazırlandığı hassas bir döneme denk geldi. Trump’ın ABD askerlerinin çekilmesine ilişkin takviminin açık edilmesi ABD’nin müzakeredeki pozisyonunu zayıflatabilir.

Washington, Afganistan’ın terör örgütleri için bir sığınak haline gelmemesi dahil olmak üzere bir dizi güvenlik güvencesi karşılığında yabancı güçlerin Afganistan’dan çıkmasını öngören bir anlaşma müzakere etmek istiyor.

Mike Pompeo, “Ülkelerini geri almalarını ve bizim için de yılda milyarlarca doları bulan giderlerin azalmasını istiyoruz” diye konuştu.

Afganistan’da iki ABD askeri hayatını kaybetti

NATO önderliğindeki Kararlı Destek Misyonu tarafından yapılan açıklamada Kandahar’da iki ABD askerinin öldüğü belirtildi. Kandahar’daki son saldırıyla birlikte bu ay Afganistan’da hayatını kaybeden ABD askerlerinin sayısı 3’ yükseldi. 2019 yılında Afganistan’da hayatını kaybeden ABD askerlerinin sayısı da en az 11.

Afganistan’da ABD liderliğinde yürütülen NATO misyonu kapsamında yaklaşık 14 bin ABD askeri görev yapıyor. ABD askerleri Afgan güçlerini eğitiyor, danışmanlık veriyor ve terörle mücadele operasyonları yürütüyor.

haber-altliklari.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.