"Taliban ile karşı karşıya kalacaklar": ABD Kabil hükümetini terk mi ediyor?

"Taliban ile karşı karşıya kalacaklar": ABD Kabil hükümetini terk mi ediyor?

ABD, Dışişleri Bakanı Mike Pompeo'nun yaptığı Afganistan ziyaretinin ardından, Kabil hükümetine karşı sert bir açıklama yayınladı.

ABD, Dışişleri Bakanı Mike Pompeo'nun yaptığı Afganistan ziyaretinin ardından, Kabil hükümetine karşı sert bir açıklama yayınladı.

ABD'nin Kabil Büyükelçiliği tarafından yayınlanan açıklamada, ABD'nin Kabil hükümetinden mevcut süreçle ilgili duyduğu rahatsızlık dile getirildi.

Açıklamadan satır başları şu şekilde:

- Afganistan Devlet Başkanı Eşref Gani ve eski İcra Heyeti Başkanı Abdullah Abdullah'ın Pompeo'ya, aralarında uzlaşıya varamadıklarını bildirdiği ve ABD'nin bu durumu esefle karşıladığı ifade edildi. Aynı zamanda bu durumun ABD ile Kabil hükümeti arasındaki ilişkileri zedelediği kaydedildi.

- ABD, söz konusu durumun ABD'nin çıkarlarına zarar verdiğini ifade ederek, buna karşı önlemler alınacağını belirtti. Bu kapsamda Kabil hükümeti ile işbirliğinin kapsamının gözden geçirileceği, ilk olarak hükümete yapılan yıllık yardımdan 1 milyar dolarlık bir eksiltme yapılacağı, 2021 yılında da bu miktarın 1 milyar dolar daha azaltılacağı ifade edildi.

- Aynı zamanda ülkedeki program ve projelerin de gözden geçirileceği vurgulanırken, siyasi amaçla düzenlenecek askeri harekatlara da herhangi bir destek verilmeyeceği dile getirildi. Abdullah Abdullah'ın kurduğu paralel hükümete de destekte bulunulmayacağı ifade edildi.

- Açıklamada Kabil hükümeti liderlerinin, ABD ile yaptıkları anlaşmalar karşısında tutarsız davrandıkları, anlaşmalarda uzlaşıldığı üzere Taliban mahkumlarını serbest bırakmadıkları ve Afganlar arası görüşmelere başlayamadıkları vurgulandı. Taliban ile yapılan anlaşma kapsamında ülkeden asker çekmeye devam edildiği belirtildi.

- Kabil hükümeti liderlerinin ortak bir hükümet kurmadığı takdirde ABD'nin söz konusu yaptırımları uygulamaya devam edeceği dile getirildi.

Pompeo'nun Afganistan ziyareti

ABD Dışişleri Bakanı Pompeo, Kabil'e oldukça yoğun bir gündemle gitmişti.

Pompeo bir günlük ziyareti esnasında Kabil hükümeti içerisindeki Gani-Abdullah çatlağına bir çözüm bulmak, Taliban ile 10 Mart'ta gerçekleştirilmesi beklenen ancak gerçekleşmeyen Afganlar arası görüşmeleri karara bağlamak, Taliban ile Kabil hükümeti arasındaki esir takasını hayata geçirmek gibi gündemlerle görüşmeler gerçekleştirdi.

Ancak bu görüşmelerde ABD'nin istediği şekilde bir sonuç alınamadı.

Pompeo'nun ziyaretine dair açıklamalarda bulunan Abdullah Abdullah, görüşmelerin ciddi bir fırsat olduğunu ancak bu fırsattan yararlanılamadığını söyledi.

ABD Kabil hükümetini terk mi edecek?

ABD tarafından yapılan açıklama paralelinde, ABD'nin artık Kabil hükümetine yönelik desteğini ciddi oranda gözden geçireceği tahmin ediliyor.

Eğer ABD'nin aldığı yaptırım kararlarına rağmen Kabil hükümeti arasında bir uzlaşı sağlanamazsa, ABD'nin hükümet güçlerini Taliban ile karşı karşıya bırakarak, verdiği desteği önemli ölçüde azaltabileceği ifade ediliyor.

Bölge uzmanları, ABD öncülüğündeki güçlerin desteği olmadan sahada Kabil hükümetinin Taliban karşısında tutunamayacağı görüşünde hemfikir.

Tüm bunlara ek olarak Taliban'ın, ABD ve Kabil hükümetinin anlaşma şartlarını yerine getirmemesi halinde bahar saldırılarına başlayabileceği tahmin ediliyor. Bu saldırılara başlanması halinde Kabil hükümetinin askeri ve stratejik açıdan daha zor duruma düşmesi bekleniyor.

Kaynak: Mepa News

uygulamabanner.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.