ABD’den 'Kabil hükümetine maddi yardımları kesme' çağrısı

ABD’den 'Kabil hükümetine maddi yardımları kesme' çağrısı

ABD yönetimi Afgan liderlerin kapsamlı bir hükümet kurmadığı sürece uluslararası toplumun, Afganistan’a yardımları azaltması önerisinde bulundu.

ABD Dışişleri Bakanlığı'nın Güney ve Orta Asya Bürosu yetkilisi Alice Wells, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, “İşler, Afganistan’daki bağışçı ülkeler açısından her zamanki gibi ilerleyemez. Uluslararası yardımlar, kapsamlı bir hükümetle ortaklık gerektiriyor. Hepimiz Afgan liderleri, bir yönetim anlaşması hususunda uzlaşıdan sorumlu tutmalıyız” ifadelerini kullandı.

Aynı şekilde Kabil hükümeti lideri Eşref Gani ve seçimlerdeki rakibi Abdullah Abdullah’ın tartışmalı seçim sonuçlarının ardından bir hükümet kurmada başarısız olmaları sonrasında Washington, geçen ay Afganistan’a yardımları 1 milyar dolar azaltma kararı aldıklarını ilan etmişti.

Öte yandan 3 ABD’li kaynak, ABD’nin Afganistan’a yardımlarında yapılacak olan 1 milyar dolarlık kesintinin, Afgan güvenlik güçlerine tahsis edilen fonlardan yapılacağını duyurdu. Uzmanlar ise, durumun Kabil’in Taliban ile savaş yeteneğini ve herhangi bir barış anlaşmasına dair pozisyonunu azaltacağını söyledi. ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, 23 Mart’ta bu kesinti hakkında açıklama yaparken, Afganistan Devlet Başkanı Eşref Gani ve siyasi rakibi Abdullah Abdullah’ın ülkede Washington önderliğindeki barış çabalarını engelleyen anlaşmazlıkları sonlandırması amacıyla gelecek yıl da benzer bir kesintinin yapılabileceği tehdidinde bulunmuştu.

ABD Kabil hükümetini terk mi edecek?

ABD tarafından yapılan açıklama paralelinde, ABD'nin artık Kabil hükümetine yönelik desteğini ciddi oranda gözden geçireceği tahmin ediliyor.

Eğer ABD'nin aldığı yaptırım kararlarına rağmen Kabil hükümeti arasında bir uzlaşı sağlanamazsa, ABD'nin hükümet güçlerini Taliban ile karşı karşıya bırakarak, verdiği desteği önemli ölçüde azaltabileceği ifade ediliyor.

Bölge uzmanları, ABD öncülüğündeki güçlerin desteği olmadan sahada Kabil hükümetinin Taliban karşısında tutunamayacağı görüşünde hemfikir.

Tüm bunlara ek olarak Taliban'ın, ABD ve Kabil hükümetinin anlaşma şartlarını yerine getirmemesi halinde bahar saldırılarına başlayabileceği tahmin ediliyor. Bu saldırılara başlanması halinde Kabil hükümetinin askeri ve stratejik açıdan daha zor duruma düşmesi bekleniyor.

Kaynak: Şarkul Evsat, Mepa News

uygulamabanner.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.