Taliban: ABD ile müttefikleri anlaşmayı ihlal ediyor, savaşın şiddetini artırabiliriz

Taliban: ABD ile müttefikleri anlaşmayı ihlal ediyor, savaşın şiddetini artırabiliriz

Taliban, ABD ile imzalanan anlaşma sonrası Afganistan'daki son duruma ilişkin bir açıklama yayınladı.

Taliban'a bağlı sosyal medya kaynakları üzerinden servis edilen açıklamada, 29 Şubat tarihinde ABD ile varılan anlaşma sonrası Afganistan'daki ortama dair önemli ifadeler yer aldı.

"İslam Emirliği'nin, Amerika ile İmzalanan Anlaşmanın Karşı Tarafça Mükerrer Biçimde İhlal Edilmesine Dair Açıklaması" başlıklı açıklamada, ABD ile varılan anlaşmanın ihlal edildiği ve bunun sonuçlarının olacağı kaydedildi.

Açıklamada öne çıkan kısımlar şu şekilde:

"Bu yılın 29 Şubat tarihinde, Afganistan İslam Emirliği ile Amerika Birleşik Devletleri arasında bir anlaşma imzalandı. bu anlaşma daha sonra da Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi tarafından oanaylandı ve dünya da bu anlaşmayı olumlu karşıladı. Ve tüm taraflar anlaşmayı, Afganistan sorununun çözümü için en uygun çerçeve olarak gördü.

"Bahaneler öne sürülüyor"

Şimdiye kadar İslam Emirliği anlaşmaya bağlı kaldı, tüm gereklilikleri yerine getirdi. Ve Amerikalı yetkililer de kabul etti ve onayladı ki İslam Emriliği güçleri anlaşmanın tüm hükümlerini uyguladı. İslam Emirliği tekrar tekrar, Afganlar arası görüşmelere dair isteğini gösterdi. Bunların tümü, ülkede güvenlik ve barışı sağlamak içindi. Ancak bundan evvel, İslam Emirliği'nin 5 bin esiri serbest bırakılmalıydı, fakat maalesef bunlar hala esir tutulmaktalar, ve serbest bırakılmaları sürekli bir bahane öne sürülerek erteleniyor.

Anlaşmaya göre, Afganlar arası görüşmelerin bir sonucu olarak, ilgili taraflarca bağımsız bir anlaşmaya varılıncaya ve kapsamlı bir ateşkes üzerinde ittifak edilinceye kadar, İslam Emirliği, Kabil hükümetine ait tüm askeri merkezlere, ister şehirlerde isterse köylerde olsunlar, saldırı düzenleme hakkına sahiptir. Lakin buna rağmen, İslam Emirliği tüm saldırılarını durdurdu, şehirlerdeki askeri merkezlere herhangi bir saldırı düzenlemedi, büyük askeri üslere de saldırmadı. Sadece uzak bölgelerdeki bazı emniyet noktalarına saldırı düzenledi. Zira bu bölgelerdeki köylerin sakinleri, bu karakollardan gerçekten rahatsızlık duyuyorlardı. Ancak bununla beraber, geçtiğimiz seneye kıyasla saldırılar oldukça azaldı.

"Anlaşma ihlal ediliyor"

Amerikan tarafı ise, yabancı ve yerli ortakları ile beraber, bizlere karşı aşağıdaki ihlalleri işlediler:

- 5 bin esirin serbest bırakılmsaı sürecinin haksız sebepler ve mazeretlerle ertelenmesi.

- Savaş sahasında olmadıkları halde mücahitlerin merkezlerinin mükerrer biçimde hedef alınması.

- Meskun mahal de olmak üzere birçok bölgede Amerikalıların ve yerel kuklaları tarafından baskınlar gerçekleştirilmesi.

- Sivillerin yaşadığı meskun mahallerin insansız hava araçlarıyla ve diğer vasıtalarla bombalanması.

- İslam Emirliği kontrolündeki bölgelerde devriye gezen veya rutin biçimde faaliyet gösteren sıradan mücahitlerin insansız hava araçlarıyla hedef alınması.

- Birçok ilde anlaşmanın açık bir biçimde ihlal edilmesi: (Himend, Kandahar, Ferah, Kunduz, Nangarhar, Paktiya, Badahşan, Belh ve diğerleri gibi.) Bunlar iletişim kanalları vasıtasıyla, detaylı ve anlık biçimde Amerikalılarla paylaşıldı.

"Savaşın şiddetini artırmak zorunda kalırız"

Ancak bizler, bir defa değil, bu yönden itina eksikliğine şahitlik ettik. Bu sebeple Amerikan tarafından, anlaşmanın kendilerine düşen yükümlülüklerine riayet etmelerini talep ediyoruz. Ve tüm ortaklarını da, anlaşma şartlarına uymaları konusunda uyarıyoruz.

Kısıtlı savaş sahaları dışında İslam Emirliği mücahitlerine saldırmak, onlara baskınlar düzenlemek, yahut diğer cürümleri işlemek, bunların tamamı açık ihlaller ve şantajdır. Eğer bunlarda ısrar edilirse bu durum güvensizliğe yol açacaktır. Ve bu yalnızca anlaşmaya zarar vermekle kalmayacak, aynı zamanda mücahitleri de buna karşılık vermek ve savaşın şiddetini artırmak zorunda bırakacaktır."

*Söz konusu yayında kullanılan dil ve ifadeler, akademik çalışmalara orijinal haliyle kaynaklık edebilmesi için olduğu gibi aktarılmıştır. Mepa News'in editöryel politikasını yansıtmayabilir.

Kaynak: Mepa News

twtbanner-001.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.