Taliban ve ABD anlaşmayı imzaladı: Bundan sonra ne olacak?

Taliban ve ABD anlaşmayı imzaladı: Bundan sonra ne olacak?

Afganistan'da barış anlaşmasının imzalanmasının ardından 19 yıldır devam eden savaşta büyük bir safha sona ermiş olacak.

Taliban ile ABD arasındaki barış anlaşması Katar'ın başkenti Doha'da imzalandı.

Anlaşmanın imzalanmasının ardından ise Afganistan'ı önemli bir geçiş süreci bekliyor.

Bu kapsamda ilk olarak ABD öncülüğündeki yabancı güçlerin Afganistan'ı terk etme safhası başlayacak. Anlaşmaya göre yabancı güçler 14 ay içerisinde ülkeyi terk edecek.

Bununla birlikte Taliban ve Kabil hükümeti arasında esirlerin karşılıklı olarak serbest bırakılması süreci başlayacak. Kabil hükümeti 5 bin Taliban mensubunu serbest bırakırken ve Taliban elindeki bin Kabil hükümeti askeri personeli serbest kalacak.

Esir takasının ardından ise Afganlar arası görüşmeler başlayacak. Bu görüşmelerde Afganistan'da kurulacak yeni sistem için müzakereler gerçekleştirilecek.

Taliban'ın bu müzakerelerde üstün taraf olacağı, halihazırda ülkenin yüzde 70'lik kesimini kontrol altında tutan ve ABD'yi mağlup eden bir güç olarak masaya oturacağı ifade ediliyor.

Ülkede yaşanacak geçiş sürecinin sorunsuz biçimde sonuçlanması halinde, Afganistan'da yeni bir dönem başlamış olacak.

Kaynak: Mepa News

twtbanner-001.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.