Taliban kurucularından Molla Birader Katar'da Afganistan barış görüşmelerine katıldı

Taliban kurucularından Molla Birader Katar'da Afganistan barış görüşmelerine katıldı

Taliban'ın kurucu isimlerinden Molla Abdulgani Birader Afganistan konulu barış görüşmelerine katıldı.

Taliban'ın kurucu isimlerinden Molla Abdulgani Birader Afganistan konulu barış görüşmelerine katıldı.

Molla Birader, bir süre önce Taliban tarafından Katar ofisinin liderliğine getirilmişti. Birader, ABD heyetiyle gerçekleştirilen görüşmelere ilk kez katıldı.

Pazartesi günü Katar'ın başkenti Doha'da düzenlenen görüşmelerde, ABD'nin Afganistan Özel Temsilcisi Zalmay Halilzad ve ABD heyeti, Taliban heyetiyle bir araya geldi.

Görüşmelerin detayında dair her iki taraftan da bir açıklama yapılmazken, Halilzad Taliban tarafını görüşmelerin bu turunda daha otoriter bulduğunu ifade etti. Molla Birader'in katılımının, Taliban'ın görüşmelerdeki etkinliğini artıracağı tahmin ediliyordu.

Molla Abdulgani Birader, Taliban'ın yaşayan en etkin liderlerinden biri olarak gösteriliyor. Hareketin kurucuları arasında yer alan Birader, Afganistan konulu analizleriyle bilinen Afghanistan Analysts Network adlı taraştırma kuruluşu tarafından "Yüksek tecrübeli bir askeri komutan, akıllı bir stratejist" olarak tanıtılıyor. Araştırma kuruluşu, Birader'in, Taliban'ın ABD'ye karşı yürüttüğü savaşın organize edilmesinde önemli bir isim olduğunu belirtiyor.

Molla Birader (sağda), Taliban'ın siyasi ofisinin önemli isimlerinden Şir Muhammed Abbas Stanikzay ile

Taliban'ın kurucularından Molla Abdulgani Birader Pakistan'da tutulduğu cezaevinden geçtiğimiz yılın Ekim ayında serbest bırakılmıştı.

Birader 2010 yılında Pakistan ve ABD'nin ortak operasyonuyla Karaçi'de yakalanmıştı. O tarihten bu yana birçok kez serbest bırakılacağı gündeme gelmiş olsa da, Birader'in tutukluluk hayatı devam etmişti.

Taliban'ın kurucusu olarak anılan dört isimden biri olan Birader, Taliban yönetiminde üst düzey görevlerde bulunmuş, 2001 yılındaki ABD'nin Afganistan işgali sonrası Pakistan'a kaçmıştı.

Kaynak: Mepa News

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.