Taliban'a karşı savaşacak Afgan askerlerin Türkiye'deki eğitimi başlıyor

Taliban'a karşı savaşacak Afgan askerlerin Türkiye'deki eğitimi başlıyor

NATO'nun Afgan özel askeri birliklerinin Afganistan dışındaki ilk eğitim programı Türkiye'de başlıyor

NATO'nun Afgan özel askeri birliklerinin Afganistan dışındaki ilk eğitim programı Türkiye'de başlıyor. Afganistan'dan ilk kafilenin Ankara'ya uçtuğu bildirildi.

Taliban ile ABD arasında imzalanan anlaşmanın ardından ABD'nin Afganistan'daki askeri güçlerini tahliye etmeye başlamasıyla ülkede yeni bir sürece girilmiş, Taliban ise bu fırsatı değerlendirerek mayıs ayından bu yana birçok ilçe merkezini ele geçirerek ciddi ilerleme sağlamıştı.

NATO'nun Afganistan'daki misyonunun sonlandırılması ve Türkiye ve ABD dışındaki tüm ülkelerin Afganistan'dan çekilmesinin ardından Kabil hükümeti güçlerinin ülke dışındaki ilk askeri eğitim programının başlaması bekleniyordu.

Afgan güçleri ülke dışında eğitilecek

NATO'nun yeni misyonunun Kabil hükümeti güçlerini ülke dışında eğitmeye yönelik olduğu biliniyor. Eğitim programı sıradan askerleri değil, özel kuvvet personellerini kapsıyor.

Eğitim programının başladığını doğrulayan NATO kaynakları, bir grup Afgan askerin Ankara'ya uçtuğunu ancak eğitimin verileceği yerle ilgili detayların tam olarak paylaşılamayacağını ifade etti.

Kabil hükümeti güçlerine ülke dışında eğitim faaliyetleri verilmesi, Haziran ayındaki NATO zirvesinde kararlaştırılmıştı.

Türkiye aktif rol alacak

NATO zirvesinde alınan kararla Kabil hükümeti güçlerinden özel birim personellerinin Türkiye'de eğitim alacak olması, Ankara'nın yeni Afganistan misyonuna dair önemli detayları da içeriyor.

ABD ve NATO kuvvetlerinin Afganistan'dan çekilmeye başladığı dönemde Türkiye ABD'ye Afganistan'da kalıp Kabil Uluslararası Havaalanı'nın güvenliğini sağlayabileceğini teklif etmişti. Bu teklif ABD tarafından doğrudan kabul edilmemiş olsa da halen değerlendirildiği, Türkiye'nin de dahil olduğu bir güvenlik planı için çalışıldığı biliniyor.

Taliban: İşgalci muamelesi görürler

Geçtiğimiz Mayıs ayından bu yana Afganistan'daki kontrol alanını oldukça genişleten Taliban ise Türkiye'ye yönelik açıklamasında, Ankara'nın Afganistan'daki askerlerini geri çekmesi gerektiğini, aksi durumda bu güçlere "işgalci" muamelesiyle davranacaklarını ifade etmişti.

uygulamabanner.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
1 Yorum