Taliban'dan Kabil'de bombalı saldırıları azaltma kararı

Taliban'dan Kabil'de bombalı saldırıları azaltma kararı

Taliban'ın Kabil gibi yoğun nüfuslu merkezlerde saldırılarını azaltma kararı aldığı ifade ediliyor.

Kabil hükümeti yetkililerine ve Taliban kaynaklarına göre, Taliban sivillerin yerleşim alanları içerisindeki hedeflere yönelik saldırıları artık eskisi gibi düzenlemiyor. Taliban'ın Ramazan Bayramı ateşkesinden sonra bu stratejiyi izlediği ifade ediliyor.

Bu yılın ilk altı ayı, Birleşmiş Milletler (BM) rakamlarına göre özellikle siviller açısından en kanlı dönem olmuştu. BM ülkede sivil kayıplarından Taliban'ı ağırlıklı olarak sorumlu tutsa da, yerel kaynakların verileri sivil kayıplarının daha çok Kabil hükümeti ve ABD güçlerinin saldırılarından kaynaklandığını ifade ediyor.

The New York Times'a göre Taliban sözcüsü Zebihullah Mücahid konuya dair yaptığı bir telefon röportajında şu ifadeleri kullandı: "Ateşkesten bu yana Kabil'de herhangi bir şehadet saldırısı yapmadık. Şehirlerdeki şehadet saldırılarına dair liderlerimiz bizleri uyardı ve onların emirlerine uyacağız."

Afganistan Devlet Başkanı Eşref Gani'nin sözcülerinden Şah Hüseyin Murtazavi de bu değişime dikkat çekti. Murtazavi "Saflarında bir değişim görebiliyoruz. Şehirlerde artık daha az intihar saldırısı var." ifadesini kullandı.

Taliban Afganistan'da askeri sahada etkinliğini artırırken, şehirlerde bu tür saldırıları azaltma nedenine de genel stratejisinin bir uzantısı olarak bakılıyor. Ülkede bahar saldırılarını sürdüren grup, birçok ilçeyi ele geçirmiş durumda.

Kaynak: Mepa News

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.