TikTok ABD yasağıyla karşı karşıya

TikTok ABD yasağıyla karşı karşıya

ABD Senatosu, TikTok'un ulusal güvenlik endişeleri nedeniyle Amerika'da yasaklanmasına yol açabilecek bir yasa tasarısını onayladı.

Tasarı TikTok'un Çinli sahibi ByteDance'a hisselerini satması için dokuz ay süre veriyor, aksi takdirde uygulama ABD'de engellenecek.

Tasarı şimdi, masasına ulaşır ulaşmaz yasayı imzalayacağını söyleyen ABD Başkanı Joe Biden'a teslim edilecek.

TikTok BBC'ye yaptığı açıklamada, bu hamleye acil bir yanıt vermeyeceğini belirtti. Daha önce ByteDance, kendisini TikTok'u satmaya zorlayacak her türlü girişime karşı çıkacağını söylemişti.

Harvard Üniversitesi Belfer Center'da teknoloji uzmanı olan Doug Calidas BBC'ye yaptığı açıklamada "Bu büyük bir olay" dedi.

"Birkaç hafta içinde her iki meclisten de bir yasa geçirmeyi başardılar ki kamuoyunu ilgilendiren bir konuda bu kadar hızlı hareket ettiklerini görmek çok nadiren olur"

ABD ByteDance'i TikTok'u satmaya zorlamakta başarılı olursa, herhangi bir anlaşmanın yine de Çinli yetkililerin onayına ihtiyacı olacaktır. Ancak Çin böyle bir harekete karşı çıkacağına dair kesin bir söz vermişti.

ByteDance'in muhtemelen Yüksek Mahkeme'ye kadar uzanacak yasal işlemleri süreci geciktireceğinden, uygulamanın ABD'de engellenmesi birkaç yıl alabilir.

Mevzuat daha sonra şirkete TikTok'u satması için dokuz ay süre tanıyor ve üç aylık bir ek süre daha veriyor.

Ayrıca TikTok'u kimin satın alabileceği ve işletebileceği gibi küçük bir sorun da var -fiyat muhtemelen on milyarlarca dolar olacak- yani çok az potansiyel alıcı olacak.

Zamanında satılmazsa, uygulama ülkede engellenebilir. -ABD bunun TikTok'un Amerikalıları gözetlemek veya propaganda yaymak için kullanılabileceğinden endişe ettiği için olduğunu söylüyor.-

TikTok diğer uygulamalarla benzer türde veriler topluyor, ancak ABD bu verilerin Çin hükümetinin eline geçebileceğinden endişe ediyor.

ABD genelinde 170 milyondan fazla kullanıcısı olan TikTok’un yasaklanması Amerikalı siyasetçilerin de tepkisini çekebilir.

Ukrayna'ya yardım

Söz konusu tasarı, Ukrayna, İsrail, Tayvan ve ABD'nin Hint-Pasifik bölgesindeki diğer ortaklarına yönelik askeri yardımları da içeren dört yasa tasarısından oluşan bir paketin parçası olarak kabul edildi.

Tasarı, 79 Senatörün lehte ve 18 Senatörün aleyhte oy kullanmasıyla geniş bir desteğe sahip oldu.

İstihbarat Komitesindeki en üst düzey Cumhuriyetçi Senatör Marco Rubio, "Yıllarca Çin Komünist partisinin Amerika'daki en popüler uygulamalardan birini kontrol etmesine izin verdik, bu çok tehlikeli bir vizyonsuzluktu" dedi.

"Yeni bir yasa Çinli sahibinin uygulamayı satmasını gerektirecek. Bu Amerika için iyi bir hamle" diye ekledi.

TikTok savunmasında "sivil özgürlüklerle" ilgili kaygılara atıfta bulundu.

Geçtiğimiz hafta sosyal medya şirketi, tasarının "170 milyon Amerikalının ifade özgürlüğü haklarını çiğneyeceğini, yedi milyon işletmeyi yıkıma uğratacağını ve ABD ekonomisine yılda 24 milyar dolar katkıda bulunan bir platformu kapatacağını" söyledi.

TikTok, ByteDance'in "Çin'in ya da başka bir ülkenin ajanı olmadığını" söyledi. ByteDance ise %60'ına sahip olan küresel yatırım şirketlerini işaret ederek Çinli bir firma olmadığında ısrar ediyor.

Şirketin CEO'su Shou Zi Chew geçtiğimiz ay yaptığı açıklamada platformu korumak için "yasal haklarını" kullanmak da dahil olmak üzere elinden geleni yapmaya devam edeceğini söyledi.

Shou, bir yıldan kısa bir süre içinde Kongre tarafından iki kez sorguya çekildi ve uygulamanın Çinli yetkililerle olan bağlantısını -ve kişisel bağlantılarını- hafife aldı.

Sosyal medya platformu, büyük bir lobi kampanyası da dahil olmak üzere potansiyel yasağa karşı destek toplamak için çaba harcadı.

Ayrıca TikTok kullanıcılarını ve içerik oluşturucularını tasarıya karşı olduklarını ifade etmeye davet etti.

Richmond Üniversitesi hukuk profesörü Carl Tobias BBC'ye verdiği demeçte, uzun süreli bir hukuk mücadelesi yaşanmasının muhtemel olduğunu ve bunun "yaklaşık iki yıl sürebileceğini" söyledi.

Tobias ayrıca ByteDance'ın hisseleri için dokuz aylık süre içinde bir alıcı bulunamazsa, ABD'de TikTok'a karşı herhangi bir eylemin daha da gecikebileceğini söyledi.

Kaynak: Mepa News, BBC

x.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.