Trump: Artık IŞİD'le ABD olmadan savaşacaklar

Trump: Artık IŞİD'le ABD olmadan savaşacaklar

ABD Başkanı Donald Trump, askerlerin Suriye'den çekileceğini duyurmasının ardından Ortadoğu hakkında 'IŞİD'le ABD olmadan savaşacaklar' açıklamalarında bulundu.

ABD Başkanı Donald Trump, Twitter üzerinden yayınladığı mesajlarda "birçok insanını hayatını kaybettiğini, trilyonlarca dolar harcandığını ama yine de hiçbir koşulda yaptıklarının değerinin anlaşılmadığını" belirtti.

"ABD OrtaDoğu'nun polisi olmak ister mi?"

Suriye'yi kast ederek "Orada sonsuza dek kalmak mı istiyoruz?" ve "ABD, Ortadoğu'nun polisi olmak ister mi?" sorularını soran Trump, ABD'nin çekilme kararı sonrası gelen uluslararası tepkilere de yanıt verdi.

 

Washington'ın çekilme kararından Rusya, İran ve Suriye'nin memnun olduklarını öne süren Trump, bu ülkelerin artık "nefret ettikleri IŞİD ile" kendilerinin ve ABD olmadan savaşmaları gerektiğini kaydetti. Trump ayrıca "Dünyada açık ara en güçlü orduyu kuruyorum. IŞİD bizi vurursa yandı!" ifadelerini kullandı.

ABD hava saldırılarına da son verecek

Reuters haber ajansına konuşan ABD'li yetkililer, Trump'ın kararı ile kara birliklerinin yanı sıra Washington'ın yürüttüğü hava operasyonlarının da sona ereceğini söyledi. İsimlerinin gizli kalması koşuluyla konuşan yetkililer hava operasyonlarının kara birliklerinin çekilmesiyle aynı zamanda sona ereceğini söylerken, bu konuda net bir tarih vermekten kaçındı.

ABD'nin Suriye topraklarında hava unsurları bulunmuyor. Ancak Washington'ın Ordadoğu'daki en büyük hava üssü Katar'da bulunuyor. El-Udeyd Hava Üssü'nde toplamda 10 binden fazla ABD personelinin olduğu tahmin ediliyor.

Putin: ABD'nin Suriye'den çekildiğine dair bir işaret görmedik

BBC'nin haberine göre; Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, yıllık basın toplantısında ABD'nin Suriye'den çekilme kararıyla ilgili soruları yanıtladı. ABD'nin Suriye'deki askeri varlığının meşru olmadığını belirten Putin, "Henüz çekilmeye dair herhangi bir işaret görmedim" dedi.

"ABD, Afganistan'da. Kaç yıl oldu? 17 yıldır oradalar ve neredeyse her yıl güçlerini oradan çekeceklerini söylüyorlar. Hâlâ oradalar. Şu ana kadar Amerikan güçlerinin [Suriye'den] çekildiğine dair bir işaret görmedim ama bunun mümkün olabileceğini zannediyorum."

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.