Suriye’de IŞİD ile PKK arasındaki çatışma yeniden mi kızışıyor?

Suriye’de IŞİD ile PKK arasındaki çatışma yeniden mi kızışıyor?

PKK güçlerinin Hecin kent merkezi güneyinde hazırladıkları karakollara IŞİD ani bir saldırı başlattı.

Süreci biraz baştan almak gerekirse Suriye’nin doğusundaki Deyrizor ili doğu kırsalında IŞİD’in kontrolünde bulunan son bölgeye yönelik ABD destekli YPG/PKK güçleri geçtiğimiz 10 Eylül tarihinde bir operasyon başlatmıştı. 

ABD öncülüğündeki koalisyonunu hava ve kara bombardımanı desteği verdiği güçler, operasyonunu ilk başladığı dönemde IŞİD karşısında ilerleme kaydetmiş olsalar da Ekim ayı ortalarında bölgede ortaya çıkan kum fırtınası dengeleri değiştirdi ve IŞİD kaybettiği bölgelerin yanında diğer birçok bölgeyi PKK güçlerinden geri aldı.

Hecin beldesindeki çatışmalarda YPG/PKK güçlerine hava desteği sağlayan ABD’ye ait AH-64 Apache

Bölgedeki çatışmalarda çok fazla zayiat veren tamamına yakınını Arap savaşçıların oluşturduğu PKK güçleri ABD öncülüğündeki koalisyonunu desteğiyle kısa sayılabilecek bir toparlanma sürecinin ardından yeni sevkiyatlarla birlikle bölgeye yönelik ikinci bir saldırı dalgası başlattı.

ABD koalisyonu, bu ikinci saldırı dalgasında Musul kenti batı yakasında Bağdat hükümeti güçlerine sağladığı “yoğunlaştırılmış” hava desteği benzeri bir desteği PKK güçlerine sağlayarak, piyade unsurların IŞİD karşısında hızlı bir şekilde ilerlemesini sağladı.

Düzenlenen hava saldırılarında çok fazla sivil kaybı yaşanmasına ve Hecin kent merkezinin büyük bir bölümü enkaza dönmüş olmasına rağmen 12-13 Aralık tarihlerinde ABD destekli unsurlar Hecin merkezinin ilk mahallelerine giriş yapmaya başladı. Kent merkezinin tamamını IŞİD’den geri alan kuvvetler güneye doğru ilerlerken IŞİD’e bağlı silahlı güçler de yoğun hava bombardımanının etkisiyle geriye doğru çekilme refleksi gösterdi.

ABD’nin Suriye’den çekileceğini açıkladığı bugünlerde bölgede IŞİD’e karşı ilerleyişin temposunu düşüren PKK güçlerinin Hecin kent merkezi güneyinde hazırladıkları karakollara IŞİD tarafından bugün ani bir saldırı başlatıldı. 

Yoğun top atışları altında başlayan saldırıya dair görüntüler IŞİD’e bağlı Amak Ajansı üzerinden paylaşıldı. YPG/PKK’ya yakınlığıyla bilinen sosyal medya hesapları ise IŞİD tarafından başlatılan bu saldırıyı ABD’nin Suriye’den çekilme açıklaması sonrasında gelmesine dikkat çekerek, ABD’nin Suriye’de kalması gerektiği yönünde mesajlar attılar.

Bölgedeki yerel kaynakların aktardığı bilgiye göreyse IŞİD tarafından başlatılan bu saldırıyla eş zamanlı olarak ABD koalisyonuna bağlı savaş uçakları saldırının başlatıldığı bölge ekseninde hava saldırıları gerçekleştirdi.

IŞİD’in saldırıya dair yayınladığı görüntülerle birlikte servis ettiği haberlere göre örgüt, Hecin beldesi eksenindeki PKK mevzilerine yönelik 150 adet 120mm havan topu atışı gerçekleştirdi. Bu rakam, IŞİD’in bölgede uzun bir zaman sonra düzenlediği en geniş çaplı topçu saldırısı. Bölgedeki saldırıya verilen desteğin yanında, çatışmanın dinamikleri açısından bu kadar fazla sayıda topçu atışı gerçekleştirmesi, IŞİD’in elindeki mühimmatı eritmeye çalıştığının da bir göstergesi olabilir.

IŞİD’in saldırıyla ilgili servis ettiği bazı görüntüler:

Bölgede başlatılan saldırıya dair IŞİD’e bağlı kaynaklar tarafından herhangi bir detay açıklaması yapılmadı. Örgüt genellikle bu tip operasyonlar sona erdiğinde, eğer saldırı başarılı bir şekilde sona erdiyse saldırıya dair görüntülerle birlikte bir detay açıklaması da yapıyor.

Son saldırının bölgedeki dengeleri değiştirecek düzeyde olup olmadığını söylemek şu an güç. ABD’nin değişmeye başlayan Suriye politikasının yansımalarını IŞİD’in elindeki son bölgede görülüp görülemeyeceği ise netlik kazanmış değil. Ancak IŞİD’in saldırı düzenlediği noktalara bakıldığında, Hecin kent merkezine ilerleme yönünde eğilim gösterdikleri anlaşılıyor.

Ancak PKK’ya bağlı bazı kaynaklar ABD’nin Suriye’den çekilmesinin ve Türkiye’nin Fırat’ın doğusuna yönelik olası operasyonunun Deyrizor kırsalında IŞİD’e karşı devam eden çatışmaları olumsuz yönde etkileyeceği yönünde paylaşımlar yapıyor.

YPG/PKK güçlerinin elindeki IŞİD’li esirlerin de serbest bırakılmasının gündemde olduğu bu günlerde PKK güçleri Deyrizor’da IŞİD’e karşı devam eden kara operasyonunun motivasyonunu da düşürebilir.

Kaynak: Çatışma Bülteni

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.