Trump Çin ile uzlaşma konusunda iyimser

Trump Çin ile uzlaşma konusunda iyimser

Ticaret savaşının sonlandırılmasına yönelik uzlaşı çalışmaları kapsamında Çin Başbakan Yardımcısı Liu He liderliğindeki heyet Washington’da ABD'li yetkililerle görüştü.

Çin ve ABD arasındaki ticaret savaşının sonlandırılmasına yönelik uzlaşı çabaları devam ediyor. Çin Başbakan Yardımcısı Liu He liderliğindeki heyet Washington’da ABD'li yetkililerle görüştü. ABD Başkanı Donald Trump Çin’le uzlaşı ihtimali için iyimser konuştu.

Çin Devlet Başkanı Şi Jinping, Başbakan Yardımcısı Liu He’yi ABD ile yapılan müzakerelerde özel temsilci olarak görevlendirmişti. Reuters haber ajansının aktardığına göre, He liderliğindeki heyetle ABD'li yetkililerin görüşmelerde en çok üzerinde durulan konular teknoloji hırsızlığı ve kurumsal sübvansiyonlar.

Çin’i teknoloji hırsızlığının önüne geçmeye ve devlet kurumlarına avantaj sağlayan sübvansiyonları durdurmaya çağıran ABD Başkanı, uzlaşma sağlanamaması halinde 200 milyar dolar değerindeki Çin ürünlerine uyguladığı gümrük vergilerini ikiye katlayacağını ifade etmişti.

ABD'in Çin'e verdiği mühlet ertelenebilir

Çin Başbakan Yardımcısı'yla görüşen Trump Oval Ofis’te yaptığı açıklamada ABD'nin Çin’le ticaret savaşını sonlandırmak için uzlaşıya varma ihtimalinin çok yüksek olduğunu söyledi, bir uzlaşıya varılması için son tarih olarak belirlenen 1 Mart tarihinin de ertelenebileceğinin sinyalini verdi.

Trump ABD'li ve Çinli müzakerecilerin görüşmelerde ilerleme sağlaması üzerine müzakerelerin 2 gün daha uzatılacağını belirtti. Trump “Her iki tarafın da bir anlaşmaya varılması ihtimalinin yüksek olduğunu hissettiğini düşünüyorum” dedi. 1 Mart tarihinin ötelenmesi, Trump’ın Çin’den ABD'ye 200 milyar dolarlık ithalata uygulanan verginin yüzde 10’dan yüzde 25’e arttırılmasını askıya alması anlamına geliyor.

Huawei ve ZTE konusu

Başkan Trump’ın gündeminde ABD'nin casusluk faaliyetinde bulunduğundan şüphe ettiği Çin telekomisnikasyon şirketi Huawei ve ZTE şirketleri de vardı. Trump ticarette uzlaşı amacıyla yürütülen görüşmelerin kapsamına bu iki şirketin de alınabileceğini söyledi.

ABD Adalet Bakanlığı Huawei ve şirketin mali işler müdürünü İran’a yönelik yaptırımların ihlal edilmesine yönelik komplo ile suçlamıştı. Adalet Bakanlığı ayrı bir davada da Huawei’i T-Mobile adlı Amerikan telekomünikasyon şirketinden robot teknolojisini çalmakla suçlamıştı.

Trump gazetecilere yaptığı açıklamada ABD'li yetkililerin Huawei’e yönelik suçlamaların düşürülmesini görüşmediklerini söyledi.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.