Trump Pentagon için 750 milyar dolar fon istedi

Trump Pentagon için 750 milyar dolar fon istedi

ABD Başkanı Donald Trump, 4.7 trilyon dolarlık 2020 yılı bütçe teklifinde Savunma Bakanlığı için 750 milyar dolar fon ayırdı.

ABD Başkanı Donald Trump'ın Kongre'ye sunduğu teklifte Pentagon için 750 milyar dolar fon talep edilirken, Meksika sınırına yapılmasını istediği büyük duvar için 8,6 milyar dolar fon isteniyor. Duvar için istenilen bu rakam Kongre'nin kendisine sunduğu daha önceki bütçeden yaklaşık 6 kat daha fazla.

Trump yönetimi, geçen yıl Pentagon bütçesine 716 milyar dolar ayırmıştı. Kongrenin bu miktarı onaylayıp onaylamayacağı henüz net değilken, bu seneki 750 milyar dolarlık savunma harcamalarının; 544 milyar doları temel bütçe, 9 milyar doları acil durum fonu ve 165 milyar doların ise savaş fonu olarak da bilinen denizaşırı operasyonlar için ayrılacağı belirtildi.

Trump'ın bütçe teklifinde federal hükümetin harcamalarında yüzde 5 kesinti öngörülmesi ve sosyal güvenlik ağının tamiri için önceki yıllara göre çok daha büyük bir fon ayrılması ön plana çıkan diğer yönler. Bunun yanında düşük gelir grubu ve sosyal haklardan yoksun kesime sağlık alanında destek olacak Medicare ve Medicaid adlı projelere maliyetli bir fon ayrılması da dikkat çekiyor.

Demokratlar'dan Trump'a eleştiri: Bütçe gerçeklikten uzak

Tasarıda Cumhuriyetçilerin daha önceden sıklıkla dile getirdiği devlet bütçe açığı ve kamu borçlarının azaltılmasıyla ilgili bir değişiklikse yer almadı.

Demokrat Partili vekil Nita Lowey bütçe tasarısını eleştirerek "Trump nasıl olduysa daha önceki iki seneye kıyasla gerçeklikten çok daha uzak bir bütçe tasarısı sunmayı başardı." diye konuştu. Demokrat Senatör Patrick Leahy ise daha sert bir eleştiri getirerek "Bu bütçe tasarısını kağıda basmaya değmez" ifadelerini kullandı.

Demokratların çoğunlukta olduğu Temsilciler Meclisi'nde bütçe teklifinin reddedilmesi beklenirken, Trump ile Demokratlar arasındaki bütçe tartışmalarının uzun süreceği tahmin ediliyor.

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.