Trump savaş suçu işleyen bazı ABD askerlerini affedecek

Trump savaş suçu işleyen bazı ABD askerlerini affedecek

ABD Başkanı Donald Trump, savaş suçundan hüküm giyen veya aleyhinde suçlama yöneltilen bazı askerlerin affedilmesine ilişkin dosya hazırlanmasını talep etti.

ABD medyasında yer alan haberlere göre, ABD Başkanı Donald Trump, Irak'ta görev yaparken silahsız sivillere ateş açma suçundan yargılanan bir askerinde aralarında olduğu, savaş suçundan hüküm giyen veya aleyhinde suçlama yöneltilen bazı askerlerin affedilmesine ilişkin dosyaların hazırlanmasını istedi.

The New York Times gazetesinin ismi açıklanmayan ABD’li yetkililere dayandırarak verdiği haberinde, Trump’ın,her yıl mayıs ayının son pazartesi günü savaşlarda ölen ABD'lilerin anıldığı Anma Günü’nde (Memorial Day) söz konusu askerleri affetmek üzere gerekli evrakların derhal hazırlanmasını istediği öne sürüldü.

Haberde ifadelerine yer verilen yetkililerden biri, af dosyası düzenlemenin normalde aylar sürdüğünü dile getirerek Adalet Bakanlığı tarafından bu çalışmanın Anma Günü tatilinden önce tamamlanması için baskı yapıldığını belirtti.

Aralarında sivillere ateş açan bir asker de var

Habere göre, hakkında af kararı beklenen bu askerlerden birisi ABD Donanması’na bağlı Özel Kuvvetler Özel Harekât Şefi Edward Gallagher. Gallagher’in, Irak’ta görev yaptığı esnada silahsız sivillere ateş açma ve bıçakla bir mahkumu öldürme suçlamasıyla önümüzdeki haftalarda hakim karşısına çıkması bekleniyordu.

Haberde, af edilmesi muhtemel bir diğer askerin ise, 2010 yılında silahsız bir Afganı öldürmekle suçlanan ABD Özel Harekât Birlikleri’nden olan Yeşil Bereliler’de görevli Binbaşı Mathew Golsteyn olduğu aktarıldı.

Beyaz Saray ve Adalet Bakanlığı haber hakkında yorum yapmaktan kaçındı.

Haberde görüşlerine yer verilen hukukçular ise, henüz yargılanmamış olanlar da dahil olmak üzere savaş suçu işlemekle itham edilenlerin affedilmesinin yakın tarihte görülmediğine dikkat çekerek, bu adımın askeri hukukun meşruiyetini bozabileceğine ve ordu saflarındaki düzen ile disiplini baltalayabileceğine ilişkin duydukları endişeleri dile getirdi.

ABD Başkanı, 2008 yılında Irak'ta bir sivili vurarak öldürmekten 25 sene hüküm giyen eski Teğmen Michael Behenna için bu ayın başında af çıkarmıştı. Teğmen Behenna, 2009 yılında çıkarıldığı askeri mahkemede Ali Mansur Muhammed adlı Iraklıyı öldürdüğü gerekçesiyle 25 yıl hapis cezası almıştı. 

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.