Trump yeniden başkanlığa aday

Trump yeniden başkanlığa aday

Eski ABD Başkanı Donald Trump 2024 yılında başkanlık için aday olduğunu resmen ilan etti

Eski Başkan Donald Trump, Federal Seçim Komisyonu'na (FEC) başvuruda bulunarak 2024 yılında başkanlık için aday olduğunu resmen ilan etti ve yeni bir kampanya komitesi kurdu.

Cumhuriyetçiler’in ara seçimlerde önemli yarışları kaybetmesinden sadece bir hafta sonra kampanyasını başlatan Trump, partisinin yenilgisinden hemen sonra başkan adayı olduğunu ilan etmemesi konusunda kendisini uyaran mevcut ve eski danışmanlarının tavsiyelerini reddetmiş oldu.

Daha önce Trump'ın siyasi organizasyonları için çalışmış olan Bradley Crate, ABD Federal Seçim Komisyonu'na başvurarak "Donald J. Trump for President 2024" (Başkanlık için Donald J. Trump 2024) isimli bir komite kurdu.

76 yaşındaki Trump, F.E.C.'ye yaptığı başvuru ile 2024 Cumhuriyetçi başkanlık önseçimlerini de resmen başlattı.

Trump bu başvurunun açıklanmasından dakikalar sonra planlandığı gibi Florida’daki konutu Mar-a-Lago’daki etkinlikte konuştu.

En ateşli destekçilerinden oluşan kalabalık salona eşi Melania Trump ile giren Trump, bir sonraki başkan olarak tanıtıldı ve konuşmasına "Amerika'nın geri dönüşü şimdi başlıyor" sözleriyle başladı.

"İki yıl önce görevi bıraktığımda ABD altın çağına hazırdı" diyen Trump, Biden yönetimini hedef alarak son iki yılı "acı, sıkıntı, endişe ve umutsuzluk" dönemi olarak nitelendirdi.

Trump, "Amerika'yı yeniden büyük ve görkemli kılmak için bu gece ABD başkanlığına adaylığımı açıklıyorum" dedi

Donald Trump, "Cumhuriyetçi Parti'nin daha iyisini yapması gerektiği konusunda çok eleştiri yapılıyor ve açıkçası bu suçlamaların çoğu doğru. Ancak ülkemizin vatandaşları, ulusumuzun yaşadığı acının boyutlarını ve ciddiyetini henüz tam olarak kavrayabilmiş değil ve yaşanan acının toplam etkisi yeni yeni hissedilmeye başlandı. Henüz tam olarak hissetmiyorlar. Ama çok yakında hissedecekler. 2024'e gelindiğinde durum ne yazık ki çok daha kötü olacağından, halkımız ülkemize neler olduğunu çok daha net göreceklerinden, oylamanın çok daha farklı olacağından hiç şüphem yok" diye konuştu.

Trump Beyaz Saray'a üçüncü kez aday olduğunu açıklarken, Başkan Joe Biden da Twitter'dan "Donald Trump Amerika'yı hayal kırıklığına uğrattı" mesajını paylaştı.

Biden'ın kişisel resmi hesabından paylaşılan mesajda, Trump'ın ekonomi, istihdam, sağlık hizmetleri, "aşırılık yanlılarını şımartması", "kadın haklarına saldırması" ve "şiddet yanlısı bir güruhu kışkırtması" dahil görevdeki sicilini eleştiren bir video da yer aldı.

Mesaj, Trump'ın Mar-a-Lago'daki konuşmasının ortasında geldi.

Dış politika iddiaları

Trump konuşmasında dış politika konularını öne çıkardı ve ABD'nin 2021'de çekilirken Afganistan'da 85 milyar dolar değerinde askeri teçhizat bıraktığını iddia etti.

Trump, "Belki de ülkemiz tarihindeki en utanç verici an, hayatlarımızı kaybettiğimiz, Amerikalılar'ı geride bıraktığımız ve dünyanın en iyi askeri teçhizatından 85 milyar dolar değerinde teslim ettiğimiz andı" dedi.

Savunma Bakanlığı ise 2005 ile 2021 yılları arasında Afgan güçlerine sağlanan yaklaşık 18,6 milyar dolar değerindeki teçhizatın geride bırakılan kısmının 7,1 milyar dolar değerinde ve çalışmadığını açıklamıştı.

Trump Çin'e uyguladığı gümrük vergileriyle de övünerek "Ben gelene kadar hiçbir başkan Çin'den ülkemiz için 1 dolar istememiş ya da almamıştı" diye konuştu.

Ancak Trump'tan önceki hiçbir başkanın Çin'den gelen mallara gümrük vergisi uygulayarak gelir elde etmediği iddiası da temelsizdi.

İki yüzyıldan uzun bir süredir Çin'e gümrük vergisi uygulayan ABD, resmi verilere göre "2007'den 2016'ya kadar yılda ortalama 12,3 milyar dolar gümrük vergisi" elde etti.

2024 başkanlık seçimleri için alışılmışın dışındaki bu erken duyurunun, Cumhuriyetçi Parti içinde hızla yükselen Florida Valisi 44 yaşındaki Ron DeSantis ve Trump'ın eski başkan yardımcısı 63 yaşındaki Mike Pence gibi potansiyel rakipleri savuşturmayı amaçlıyor olabileceği yorumları yapılıyor.

8 Kasım’daki ara seçimlerden önce Trump, partisinin aday belirleme yarışında tartışmasız öndeydi ve anketler eski başkanın Cumhuriyetçi seçmenler arasındaki desteğinin en yakın rakibi Cumhuriyetçi Florida Valisi Ron DeSantis'e göre ortalama yüzde 20'den fazla olduğunu gösteriyordu.

Ancak bu, DeSantis'in 19 puanlık olağanüstü bir farkla yeniden vali seçilmesinden ve ülke çapında Cumhuriyetçiler’i heyecanlandırmasından önceydi.

YouGov’un seçim sonrası yaptığı bazı erken anketler DeSantis'in Trump karşısında öne geçtiğini gösteriyor.

Florida valisinin bağışçılarla biraraya geldiği ve Cumhuriyetçi Parti adaylığı için Trump'a meydan okumak üzere kendi başkanlık kampanyasını kurmaya başladığı bildiriliyor.

DeSantis de seçim zaferi konuşmasında destekçilerine "Ben daha mücadeleye yeni başladım" demişti.

Trump'ın Cumhuriyetçiler'in adaylığını kazanması halinde, 2020 başkanlık yarışının rövanşında Başkan Joe Biden ile karşılaşması muhtemel. Biden henüz resmi olarak seçim kampanyasını başlatmadı, ancak adaylığa niyeti olduğunu söyledi.

Trump ve DeSantis arasında uzun bir önseçim olasılığı, Florida Valisi’ni zor bir rakip olarak gören Demokrat kampanya stratejistlerince olumlu yorumlanıyor.

Biden da bu olasılığa sıcak. ABD Başkanı, 9 Kasım'da Trump ve DeSantis hakkında sorulan bir soruya, "Birbirlerine karşı mücadele etmelerini izlemek eğlenceli olacak" yanıtını vermişti.

Trump yarışa, siyasi eylem komitesi (PAC) Save America'nın 60 milyon dolardan fazla nakit parası ve küçük çaplı bağışları görülmemiş bir hızla toplayan müthiş bir bağış toplama operasyonuyla giriyor.

Federal Seçim Komisyonu kuralları Trump'ın başkanlık kampanyasını doğrudan finanse etmek için liderlik PAC parasını kullanmasını yasaklıyor.

Ancak Ekim ayı ortasında Trump, Save America’dan 20 milyon doları "Make America Great Again" isimli yeni oluşturulan bir Süper PAC'a aktardı. O dönemde Trump'ın ekibi bu paranın Trump'a yardım etmek için değil, ara dönem adaylarını desteklemek için harcanacağını iddia etmişti.

Kaynak: Amerika'nın Sesi

280.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.